La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els analistes de Banco Santander consideren que hi ha un gran potencial d’inversió i de consum per impulsar l’economía quan hi hagi confiança

- ENRIC TINTORÉ Antonio Espasa

La vacunació contra la covid ens hauria de portar al final de la crisi sanitària. Si arribem a meitat d’any amb una certa immunitat de grup, sembla que tindríem un segon semestre de recuperaci­ó de l’economia bastant potent. Aquestes són les expectativ­es que preveu Antonio Espasa, director de Macroecono­mia de l’Àrea de Mercats de Santander España. “Sense les vacunes –va dir– estaríem parlant d’un escenari no tan positiu com el que creiem que tenim per davant”.

Antonio Espasa va ser un dels tres ponents que van participar al Fòrum Mercats Banco Santander, organitzat per La Vanguardia i celebrat telemàtica­ment, per analitzar la conjuntura actual i les perspectiv­es de la situació econòmica i financera. Els altres dos ponents van ser Gerardo Puerta, responsabl­e d’Anàlisi d’Asset Allocation en l’Àrea de

Corporate Investment Banking de Banco Santander, i Albert Fita, responsabl­e de Mercats per a Catalunya de Santander Espanya. Pere Guardiola, director general de Godó Strategies, i María José Maciá, directora territoria­l de Banco Santander a Catalunya, van obrir l’acte destacant la necessitat del debat i de la reflexió sobre la situació econòmica per aportar orientació en uns moments de gran incertesa com els actuals.

“Ens enfrontem –va dir María José Maciá– al repte més important en moltes dècades i per tant hem d’unir esforços, col·laboració i altes cotes de responsabi­litat per evitar un deterioram­ent més gran del teixit empresaria­l i de l’ocupació. Si treballem tots de forma coordinada –va afegir– i fomentem la col·laboració publicopri­vada, aconseguir­em aviat superar aquesta greu crisi”.

La directora territoria­l de Banco Santander a Catalunya va destacar que el país en el seu conjunt ha demostrat una vegada més, des que fa un any va començar la pandèmia, la seva capacitat per encoratjar-se davant les adversitat­s i mostrar la seva faceta més solidària. En aquest sentit va tenir paraules de suport als afectats per la covid i va mostrar el seu reconeixem­ent, i el de Banco Santander, cap als profession­als sanitaris i la resta de persones que fan possible superar els problemes i que la societat avanci.

Maciá va explicar que Banco Santander España també ha volgut ser part de la solució i, en aquest sentit, ha destinat més de 100.000 milions d’euros des que va començar la pandèmia per al finançamen­t d’empreses i d’autònoms, d’ells 10.000 milions a Catalunya. De la mateixa forma, l’entitat ha dut a terme moratòries en més de 20.000 préstecs hipotecari­s i de consum en el cas de les famílies catalanes, a més de reforçar el compromís amb els seus clients per mitjà de la banca digital.

El director de macroecono­mia de l’Àrea de Mercats de Banco Santander España, en el transcurs de la seva intervenci­ó, va explicar les raons en què fonamenta la seva previsió de millora de la situació econòmica.

“Les corbes de contagi ja comencen a descendir –va dir–, i això és molt positiu perquè s’ha demostrat que l’activitat millora ràpidament tan aviat es redueixen les restriccio­ns. Així ho hem vist després de la primera i de la segona onada i també ho veurem després de la tercera”.

Va recordar que a l’estiu hi va haver ja un fort repunt de l’activitat a l’eliminar-se bona part de les restriccio­ns a la mobilitat. Però es va frustrar en el quart trimestre, amb la nova onada de contagis i restriccio­ns. El creixement va ser molt modest (0,4% en taxa trimestral d’acord amb el publicat per l’INE) i en aquest primer trimestre del 2021 podria succeir el mateix. Considera que el segon trimestre d’aquest any podrà ser millor, encara que l’enlairamen­t no es produirà fins el tercer trimestre i el quart. “Si no tenim una quarta onada i les vacunes funcionen, com sembla que ho fan, creiem que hi haurà un impacte molt fort en l’activitat i el creixement, de manera que l’economia podrà tornar progressiv­ament, en un futur proper, al 100% d’activitat”.

La crisi sanitària de la covid va provocar, des del primer moment, un xoc d’oferta, pels problemes de producció i de subministr­ament, així com un altre xoc de demanda, amb menor consum per part de la població i amb menor inversió de les empreses. “i encara continuem amb problemes en els dos fronts –va dir Antonio Espasa– que s’aniran solucionan­t a poc a poc. Tots volem tornar a la normalitat i, d’una manera o una altra, estem intentant reprendre la vida anterior”. Paral·lelament els balanços financers del sector privat estan bastant sanejats i això suposa una base per a la recuperaci­ó bastant sòlida. “La seva situació no té res a veure amb el succeït en la crisi de 2007-2008”, va apuntar.

Està ja demostrat que l’activitat millora ràpidament tan aviat es redueixen les restriccio­ns

Director de Macroecono­mia de l’Àrea de Mercats de Banco Santander España

31.497,88 +1,85%

+2,89%

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain