La Vanguardia (Català-1ª edició)

La creació d’ocupació als EUA repunta al febrer

Bones expectativ­es amb la difusió de la vacuna

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El primer mes complet de Joe Biden a la Casa Blanca va ser ben rebut al mercat laboral. Els Estats Units van crear al febrer 379.000 llocs de treball, molt per sobre dels 180.000 que Wall Street havia pronostica­t.

Tot i això, malgrat aquest accelerame­nt, el nivell està encara per sota del que es requereix per recuperar aviat els nou milions de llocs de treball que continuen en els llimbs i assolir el nivell previ a la pandèmia, quan la taxa d’atur estava al nivell més baix en mig segle.

La taxa d’atur cau del 6,3% al 6,2% de la població activa, lluny del 14,8% d’abril del 2020, i és una demostraci­ó que l’economia va guanyant tracció mentre es relaxen les mesures de control de la covid, cauen els contagis i les vacunes comencen a distribuir-se de forma massiva –uns dos milions d’injeccions al dia–, amb el que suposa d’impuls esperançad­or.

La creació d’ocupació s’havia mantingut en un nivell pràcticame­nt pla. Al gener es van registrar només 49.000 nous llocs de treball. “El marge per a una ràpida acceleraci­ó resulta evident, i esperem l’increment més gran entrada la primavera alhora que es generalitz­a la reobertura”, va escriure Ian Shepherdso­n, cap econòmic de Pantheon Macroecono­mics, en una nota enviada als seus clients.

Aquesta dada encoratjad­ora es produeix després de l’impacte dels estímuls de desembre i quan el Congrés es troba en ple debat per realitzar una altra injecció d’1,9 bilions. Allà s’inclouen pagaments de 1.400 dòlars directes a una gran majoria de ciutadans dels Estats Units i una extensió del subsidi d’atur de 400 dòlars.

En aquest moment, amb l’aixecament parcial de confinamen­ts, els indicadors econòmics continuen a l’alça i l’indicador del producte interior brut (PIB) del primer trimestre de l’any s’espera que sigui per sobre de les expectativ­es. La Reserva Federal (Fed o banc central dels Estats Units) segueix molt de prop l’evolució del mercat laboral. En l’última reunió, i com ha ratificat el seu president, Jerome Powell, es va indicar que els tipus d’interès continuara­n a zero a la pràctica fins que es constati una recuperaci­ó total de l’ocupació. Powell va assenyalar aquesta mateixa setmana que no creu que aquell objectiu s’aconseguei­xi el 2021.

Malgrat aquest bon informe laboral, les dades certifique­n que el mal per l’impacte de la pandèmia continua sent encara molt rellevant. Indústries tan importants com el lleure i els hotels i altres establimen­ts protagonit­zen els principals increments, però estan lluny de recuperar el pols. I el sector viatges està sota mínims. A més, aquesta crisi sanitària ha provocat una pèrdua remarcable. El seu efecte ha expulsat moltes dones del mercat laboral.

L’atur baixa al 6,2% de la població activa, però falta molt per recuperar el nivell prepandèmi­a

 ?? ELISE AMENDOLA / AP ?? Les empreses mostren dinamisme per contractar
ELISE AMENDOLA / AP Les empreses mostren dinamisme per contractar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain