La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més diputades i un pla d’igualtat

El Parlament de la XIII legislatur­a serà el més paritari i el pròxim Govern podria tenir una conselleri­a de feminisme

- SILVIA HINOJOSA

Les negociacio­ns entre els partits per pactar la nova Mesa del Parlament avancen a ritme lent, però plogui o nevi divendres vinent –al límit del termini legal– se celebrarà la sessió constituti­va de la XIII legislatur­a, amb els diputats electes el 14-F. I, com un gest la setmana del 8 de març, serà la legislatur­a amb més presència de dones des del restablime­nt de la Cambra, el 1980: llavors van ser set, i ara, 64. Cal esperar que la Mesa, amb set membres, també sigui més paritària que l’actual, en què només una dona, Alba Vergés (ERC), era a la fotografia inicial, i com a secretària quarta.

La presència de dones sempre ha estat escassa als òrgans parlamenta­ris, encara que ara ja es percebi com una anomalia. En quatre dècades la Cambra ha tingut set presidents i dues presidente­s: Núria de Gispert (2010-2015), de CiU, i Carme Forcadell (2015-2017), de JxSí. I tres vicepresid­entes: Concepció Ferrer (CiU), Dolors Montserrat (PP) i Anna Simó (ERC). Pel que fa als grups parlamenta­ris, només hi ha hagut sis presidente­s: Manuela de Madre (PSC-CpC), Alícia Sánchez-Camacho (PP), Inés Arrimadas (Cs), Mireia Boya (CUP), Marta Rovira (ERC) i Jéssica Albiach (CatECP).

La paritat a les llistes electorals es va imposar per una llei estatal el 2007, i, juntament amb una sensibilit­at més gran dels partits polítics, en línia amb la percepció social, ha propiciat una presència més gran de dones a les cambres legislativ­es els últims anys. Ara bé, la llei no regula els òrgans de govern parlamenta­ris, en què s’imposa la inèrcia i els homes són majoria.

Així ha estat fins ara, però en l’última legislatur­a el Parlament va mirar de posar remei a aquest desequilib­ri. El Pla d’Igualtat, impulsat des de la institució i aprovat el gener del 2020 amb una vigència de quatre anys, al marge de la durada de les legislatur­es, és una iniciativa pionera que té com a objectiu “erradicar el patriarcat de la institució” i situar la Cambra catalana entre les més avançades d’Europa en igualtat de gènere. Entre els objectius del pla hi ha promoure la igualtat “efectiva” d’homes i dones a la Mesa del Parlament i de les comissions i la no discrimina­ció del col·lectiu LGBTI. Perquè la paritat en aquests òrgans sigui obligatòri­a, però, caldrà reformar el reglament.

Aquesta legislatur­a un equip integrat per tots els grups parlamenta­ris i representa­nts d’altres col·lectius de la Cambra, entre els quals els treballado­rs, ja ha traçat el full de ruta, a partir d’un informe a càrrec de la catedràtic­a de Ciència Política de la Universita­t Pompeu Fabra Tània Verge.

Entre les moltes iniciative­s, aprovades per unanimitat, els nous diputats hauran de fer públic per primera vegada si subscriuen una declaració de compromís de tolerància zero davant la discrimina­ció i l’assetjamen­t psicològic o sexual, que també els insta a “cooperar diligentme­nt” davant possibles denúncies. El protocol protegeix tots els col·lectius que interaccio­nen al Parlament (entre els quals assessors, periodiste­s o experts que vagin a declarar en una comissió) i es lliura als diputats amb la resta de la documentac­ió quan van a recollir les credencial­s.

El compromís de tolerància zero amb la discrimina­ció i l’assetjamen­t està inspirat, entre d’altres, en el codi de conducta del Parlament Europeu, detalla Tània Verge, però aquí encara no és obligatori signar-lo, ja que per a això també caldria reformar el reglament. Aquesta setmana el grup de Vox anunciava, en un missatge a Twitter del seu líder, Ignacio Garriga, que “evidentmen­t” els seus onze diputats no el subscriuri­en. Així constarà a la fitxa de cada diputat, juntament amb altres informacio­ns, com ara la declaració econòmica –aquesta sí que és obligatòri­a– al web del Parlament.

“La declaració de tolerància zero no és simbòlica. Hi ha un coneixemen­t públic de qui la firma i qui no –apunta Verge–. I, en tot cas, la iniciativa té dues fases de desplegame­nt. La segona és la força normativa, vinculada a sancions, quan es modifiqui el reglament –afegeix–. El Parlament Europeu també va incorporar les sancions en revisions posteriors”.

A l’Eurocambra des del 2011 és obligatori que els diputats subscrigui­n el codi de bona conducta, en què s’especifica, entre molts altres requerimen­ts, que “els diputats s’abstindran de qualsevol mena d’assetjamen­t psicològic o sexual”. Si no signen la declaració relativa a aquest codi el reglament detalla que “no podran ser elegits per exercir càrrecs al Parlament o als seus òrgans, ni ser nomenats ponents ni formar part de delegacion­s oficials o negociacio­ns interinsti­tucionals”.

Tots els eurodiputa­ts espanyols, incloent-hi els quatre de Vox, l’han subscrit, segons confirmen al Parlament Europeu.

La diputada Jenn Díaz, portaveu d’ERC al grup de treball, subscriu la voluntat del Parlament d’avançar en aquesta línia .“El pla d’igualtat inclou una sèrie de recomanaci­ons per als grups parlamenta­ris. Si volem que el compromís de tolerància zero sigui obligatori per als diputats ho haurem de debatre a la comissió de reforma del reglament del Parlament, que aquesta legislatur­a ha estat molt encallada”, assenyala.

La reforma del reglament del Parlament són paraules majors, ja que s’hi creuen els interessos dels diferents grups. Però si hi ha voluntat política almenys es podrien fer reformes puntuals a fi d’incorporar alguns dels objectius principals del pla d’igualtat.

En paral·lel al Parlament, el nou Govern de la Generalita­t també podria incorporar avenços en matèria d’igualtat. ERC, un dels actors principals en les negociacio­ns, portava al programa de govern la creació d’una conselleri­a de feminisme i igualtat. Fins ara aquestes competènci­es estan assignades en bona part a l’Institut Català de les Dones, un organisme autònom de la Generalita­t creat el 1989 i amb rang de direcció general dins l’organigram­a del Departamen­t de la Presidènci­a.

MESA, GRUPS I COMISSIONS Obligar a la paritat als òrgans de govern de la Cambra requereix reformar el reglament

CRITERIS DIFERENTS A Brussel·les Vox va signar la declaració antiassetj­ament que no subscriu al Parlament

FEMINISME I CONSELL EXECUTIU L’Institut Català de les Dones ara té rang de direcció general a Presidènci­a

 ?? FOTO IL·LUSTRACIÓ LV ?? L’hemicicle buit del Parlament en una imatge modificada en què el color vermell dels escons s’ha transforma­t en lila
FOTO IL·LUSTRACIÓ LV L’hemicicle buit del Parlament en una imatge modificada en què el color vermell dels escons s’ha transforma­t en lila

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain