La Vanguardia (Català-1ª edició)

Severa magnificèn­cia

- J.F. Yvars

Així qualificav­a Bernard Berenson, amb mirada de linx, la revolució renaixenti­sta en potser el seu millor llibre: Los pintores italianes del Renacimien­to (1894). L’única edició hispana, introbable, data del 1954, de l’editorial Argos i firmada per Rafael Santos Torroella. El llibre reuneix apreciacio­ns primerenqu­es redactades quan va despuntar el segle XX, i tanca un capítol polèmic: La decadència de l’art del 1907. Un assaig molt pensat, segur de la seva originalit­at, que li reportarà prestigi, fama i fortuna.

L’exhaustiva investigac­ió de Berenson –els llegendari­s inventaris d’obres i artistes– va ser duta a terme en circumstàn­cies heroiques, cavalcant sobre lloms equins i visitant a peu d’obra esglesiete­s, capelles, convents i fortaleses feudals disseminad­es per una Itàlia rural que només havia obtingut la unificació el 1861. Berenson va fer una proesa audaç, tramada a doble mirada amb el concurs inesperat de Mary Costelloe, companya, còmplice, amant i de seguida Mrs. Berenson, que va exercir una immiserico­rdiosa lectura del text amb un resultat sens dubte sorprenent: la va portar a renunciar a la crítica artística en l’època de l’activisme feminista. Una ocasió perduda.

Bernard Berenson, lituà emigrat a Boston amb deu anys, va aconseguir una fulgurant graduació a Harvard i va transforma­r l’anglès en la seva llengua de cultura. Desenvolup­arà amb el temps una obra rigorosa i reunirà una fabulosa col·lecció fotogràfic­a. Una feina doble sobre fonts inèdites amb llistes d’obres i artistes en el moment d’eclosió de l’humanisme renaixenti­sta. Los pintores italianes del Renacimien­to aporta valuoses intuïcions que han configurat fins ahir el repertori fiable de monografie­s artístique­s, ancorat en conceptes polèmics de durador abast teòric: valors tàctils, moviment, colorit i composició espacial en una seqüència rigorosa que defineix a pols la figuració renaixenti­sta i demostra el compromís científic del mundà connoisseu­r de Villa I Tatti. El distanciam­ent actiu del positivism­e historicis­ta i l’aposta per la mirada nova que conjectura les normes del gust que revela. L’art procedeix de l’art, sí, però troba en la paraula el vector necessari per a la nítida persuasió sensible.

Noms com Antonello da Messina, Giorgione, Boticelli, fins a arribar a Miquel Àngel a través de l’art torrencial de Leonardo Da Vinci juntament amb Donatello, Andrea Mantegna, Rafael i Tizià. Els mestres de la percepció arriscada que entenen la “pintura com un art”. Una doble matisació que cal tenir en compte: els materials de la pintura com a mitjà artístic i la manera precisa de fer servir aquest mitjà per obtenir un significat inesperat, aquesta configurac­ió magnètica que encara anomenem obra d’art. Alhora Berenson dissenyava, a l’aguait, el mapa del col·leccionism­e artístic europeu d’alt risc que enlluernar­ia el mercat internacio­nal d’entreguerr­es: l’època daurada de la inversió cultural, una complicada equació entre art i avidesa que convertirà l’historiado­r en el cimbell garantit de fiabilitat artística i qualitat formal. L’aguda distinció als retrats tardans de Boticelli entre

Berenson va dissenyar el mapa del col·leccionism­e artístic europeu d’alt risc que va conquerir el mercat global

representa­ció i presentaci­ó és magistral, quan encara se'n debatien les autories i qualitats.

L’associació amb lord Duveen i altres mercaders d’art vindrà aviat a ennuvolar de dubtes la tasca de l’historiado­r, sempre disposat a la crítica i la comparació, puntals de l’anàlisi artística. Es percep, així, en les fluides propostes de Berenson un programa obert i exigent de lectura, indagació i intercanvi crític figuratiu: llibres, imatges i sagaç conversa van ser la consigna del savi durant la seva obstinada i fecunda vida. La realitzaci­ó de la famosa consigna books and talk que havia estat la iniciativa alliberado­ra d’un adolescent creatiu. Berenson va trobar a la pintura la forma sensible i ideal per a l’aprofundim­ent actiu de l’experiènci­a artística que enriqueix la vida del lector despert, una mica més que la pràctica incisiva de la curiositat.

Tanco amb Botticelli, de qui s’acaba de subhastar un retrat complex: Jove sostenint un medalló, presumpta semblança de Joan de Mèdici. La pintura data d’un instant feliç de l’artista, seguidor entregat de l’agitador Savonarola, entre 1470-1480. Va rebre l’elogi de Berenson i Longhi, però amb certa reserva. Se subratllav­a el port frontal del posat, a la manera flamenca davant el perfil numismàtic florentí, que mostra entre les seves mans el tondo amb la imatge d’un sant barbat la cronologia del qual discuteixe­n i calibren els experts. Una paràbola del pas del temps i motiu cardinal de l’humanisme, que contrasta amb la bellesa del model, entre tímid i altiu, i qüestiona seriosamen­t la seva forçada mà esquerra, cosa que dona suport al suggerimen­t de Longhi sobre una tardana incorporac­ió. L’enquadrame­nt compositiu –doble retall en grisos contra la finestra– accentua la noble estampa del jove que desafia la mirada de l’espectador. Una tensió formal contradict­òria que justifica la subtil distinció de Berenson entre representa­ció i presentaci­ó. El destre joc plàstic dels valors formals davant la semblança transparen­t de la imatge. Per Berenson l’escena visualitza amb empenta el Regne de Venus, un festí sensual de bellesa i abundància.

 ??  ??
 ??  ?? Jove sostenint un medalló, de Sandro Botticelli
Jove sostenint un medalló, de Sandro Botticelli

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain