La Vanguardia (Català-1ª edició)

Manual d’instruccio­ns del nou Govern

ERC i Junts es recepten lleialtat, solvència i treball en equip; passar de les paraules als fets ja és una altra qüestió. Junts no revelarà el futur de Borràs mentre no hi hagi acord sobre el repartimen­t de la Mesa del Parlament

-

Pere Aragonès vol ser president en primera votació i no esperar a diumenge de Rams, o sigui que avui ERC, Junts i la CUP emprenen un esprint negociador per arribar divendres a la constituci­ó del Parlament no només amb un pacte sobre la Mesa, sinó que estableixi les bases del futur Govern. Se subratlla el bon to de la negociació en públic i es manifesta la inquietud pel pas lent en privat, però els socis actuals tenen clar quin ha de ser el manual d’instruccio­ns del nou Consell Executiu: lleialtat, solvència, treball en equip... Passar de les paraules als fets ja és una altra qüestió.

La via ràpida que anhelava ERC va topar primer amb els aldarulls després de l’empresonam­ent de Pablo Hásel i després amb la dificultat de conjugar els tempos de la CUP i de Junts. Aragonès es limita a llançar missatges d’urgència, davant la crisi econòmica i el calendari politicoju­dicial: l’Eurocambra decideix al ple que arrenca avui sobre la immunitat de Carles Puigdemont i el Suprem té a les mans la semilliber­tat d’Oriol Junqueras.

El presidenci­able es reserva per a la resolució final de la negociació, però té perfilat quin tipus de Govern vol dirigir. El 2003 Pasqual Maragall va inventar comissions transversa­ls de conselleri­es que no van servir per frenar el Dragon Khan, i ara Aragonès advoca per una nova estructura que eviti els compartime­nts estancs i per incorporar perfils profession­als que vagin més enllà de les fronteres dels partits. Tanmateix, a Junts volen garanties de quotes de poder definides. En teoria perquè no es poden permetre “baralles al cap de tres setmanes”, i a la pràctica perquè han vist que ERC premiava la CUP en la negociació, en lloc dels seus 32 escons .

La setmana passada es va tancar amb avenços sobre el full de ruta en defensa de l’autodeterm­inació i l’amnistia i es va establir la dinàmica de treball sobre el programa de govern, amb carpetes sectorials i els equips de negociació ampliats, fins a la dotzena de membres per partit, en el cas de Junts i ERC. Les cites continuen sent bilaterals entre independen­tistes, i els republican­s mantenen la mà estesa als comuns.

No obstant això, més enllà del programa hi ha dos elements clau per al pacte final. Difícilmen­t les assemblees de la CUP apostaran per participar en el Govern –suposaria pair més contradicc­ions de les que la formació està disposada a assumir– , però allargaran el debat pràcticame­nt fins a la vigília de la constituci­ó del Parlament. I Junts manté amb pany i clau la decisió sobre el futur de Laura Borràs, i no perquè estigui definida.

La presidènci­a del Parlament és una destinació viable que fins i tot defensen a l’equip de capçalera de Carles Puigdemont. Es planteja com una oportunita­t per apuntalar una defensa política a la causa judicial per la gestió a la Institució de les Lletres Catalanes que ara tornarà al TSJC. Però el problema arribaria abans que una hipotètica condemna, i és a l’article 25.4 del mateix reglament del Parlament.

La Mesa està obligada a retirar de manera immediata els drets i deures parlamenta­ris quan es confirmi l’obertura de judici per delictes “vinculats a la corrupció”. Borràs està investigad­a per presumpta prevaricac­ió, frau, malversaci­ó i falsedat documental. En la mateixa situació es trobarien Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, d’ERC, processats i en espera de judici per l’organitzac­ió de l’1-O i a qui s’atribueixe­n delictes de desobedièn­cia, prevaricac­ió, malversaci­ó i revelació de secrets. La majoria independen­tista a la Mesa és clau per determinar el futur de Borràs –si aquest passa pel Parlament i no el Govern–, i la CUP està disposada a liderar la confrontac­ió des d’allà.

Sense que s’hagi abordat el repartimen­t de càrrecs de la Mesa en una reunió d’ERC, Junts i els anticapita­listes, la decisió de l’equip que lidera Jordi Sànchez és no revelar els noms que postularà, sempre amb la presidènci­a com a objectiu. Així es volen evitar “debats estèrils i polèmiques” sobre els elegits, però també eliminar qualsevol opció de veto entre independen­tistes. “Si les bases de l’acord estan ben situades, la Mesa no hauria de ser un problema”, assenyalen a Junts.

El mateix esquema és el que vol mantenir la direcció de la formació en la negociació sobre la composició del Govern. Un hermetisme que també comença a fer estralls a Junts. A les càbales dels consellers en funcions amb aspiracion­s de continuar s’hi afegeixen les dels aspirants a arribar-hi. Si el Govern ha de canviar de dinàmiques, a Junts s’ha imposat el manual de Jordi Sànchez, gestionar els silencis... I la convicció que “una legislatur­a com la passada no se la mereix ningú”.

@igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

 ?? QUIQUE GARCIA / EFE ?? Pere Aragonès en l’última sessió de la diputació permanent del Parlament
QUIQUE GARCIA / EFE Pere Aragonès en l’última sessió de la diputació permanent del Parlament
 ??  ?? Isabel Garcia Pagan
Isabel Garcia Pagan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain