La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entre Prat i Companys

- Francesc-Marc Álvaro

Quin dia els nostres polítics ens parlaran sense fer servir la maqueta del passat mitificat? Pere Aragonès, responent a preguntes de Lola García i Isabel Garcia Pagan, deia això en aquestes pàgines, ahir: “Em sento hereu del que va representa­r la Generalita­t de Macià i de Companys”, i afegia: “Volem recuperar la voluntat transforma­dora d’aquells presidents d’ERC”. Qualsevol que hagi llegit una mica d’història sap que el mandat de Francesc Macià (president d’escàs tarannà executiu) va ser massa breu per ser un exemple de polítiques públiques i també sap que les dues etapes de Lluís Companys al Govern de Catalunya no són precisamen­t miralls on hagi de mirar-se un governant contempora­ni, si no és per conjurar errors monumental­s. Entenc que, en un acte de partit, Aragonès faci picades d’ullet d’aquesta mena, però no quan parla al conjunt del país, i menys després d’uns dies en què el paper del Govern en funcions ha estat manifestam­ent millorable, tant si ens referim a l’absència de l’acte a Seat com a les declaracio­ns tardanes sobre l’ordre públic.

Són admirables els esforços d’Aragonès per assolir un equilibri dificilíss­im entre la promesa d’estabilita­t autonòmica i la voluntat de pressió sobre el PSOE i l’Executiu espanyol. ERC entén que la taula de diàleg només tirarà endavant si la governabil­itat catalana conviu amb una capacitat real de mantenir ben oberta la reclamació sobiranist­a. Objectivam­ent, és així: Madrid no es mourà si no hi ha una incomodita­t estructura­l que sigui sostinguda per totes les parts. Dit això, és un secret a veus que la taula de diàleg és un territori incert, i no tan sols pels “deures pendents de l’Estat”. També ho és pel fet que les posicions d’Esquerra Republican­a, Junts i la CUP són molt diferents i encara no sabem quin serà el full de ruta de mínims que acabaran consensuan­t abans de la investidur­a. No ens enganyem: no hi ha un independen­tisme català, existeixen independen­tismes diversos, que, fins ara, han estat incapaços de concertar unaestratè­giacomunai­aplicable.

Aragonès invoca solemnemen­t els esperits de Macià i Companys, però jo el veig, sovint, com un èmul endreçat d’Enric Prat de la Riba. El president de la primera Mancomunit­at i dirigent de la Lliga és una figura massa conservado­ra per als republican­s, però el seu llegat de bon administra­dor i creador d’estructure­s de govern té més relació amb el nostre present que no el cromo de “la caseta i l’hortet” amb el qual Macià demanava el vot a unes classes populars atretes pel marxisme i l’anarquisme.

La crisi provocada per la pandèmia i el debat sobre els fons de reconstruc­ció europeus tenen més a veure amb un moment fundaciona­l reformista, com la posada en marxa de la Mancomunit­at (amb consensos transversa­ls sobre prioritats clares), que amb un moment rupturista i de sorgiment d’un nou ordre, com l’arribada de la Segona República i la creació de la Generalita­t moderna. Amb poc temps, la Mancomunit­at va aconseguir transforma­cions considerab­les en sectors bàsics, com l’educació, la sanitat, les comunicaci­ons, el treball, la cultura, etcètera. Avui encara vivim d’aquell impuls llunyà.

Aragonès sembla un èmul endreçat del president de la Mancomunit­at

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain