La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fama, intimitat i tribunals

Meghan Markle guanya el plet contra un tabloide però no sempre passa això

- 1 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 3 2 5

ANDRÉS GUERRA

Barcelona

cas més al nord. Si les monarquies europees són tan proclius a oferir fotos estivals, en llocs de lleure, del primer dia d’escola dels nens o per carnaval i Nadal, en part es deu al pacte tàcit amb la premsa social, a la qual assorteixe­n d’excel·lent material gràfic a canvi de respecte a la seva intimitat la resta del temps. Per això el rei Harald V de Noruega va interposar el 2013 accions legals contra un magazine a causa de la publicació de fotos familiars privades durant les seves vacances d’estiu.

És diferent el plet de Johnny Depp contra el diari britànic The Sun, a què va demandar per haverlo descrit com a maltractad­or en la cobertura del seu truculent divorci d’Amber Heard. La informació presentada pel rotatiu es basava en fets que consten al sumari i, tot i que la invasió a la intimitat va tenir lloc, el jutge va considerar que no hi havia difamació, ja que s’ajustaven a la veritat.

A Espanya la sentència més comentada dels últims anys és la que obliga la revista satírica Mongolia a indemnitza­r amb 40.000 euros José Ortega Cano per haver utilitzat la seva imatge per promociona­r un espectacle. El torero apareix representa­nt un marcià que ha estavellat el seu plat volador sota el titular “Divendres de dolors... dissabtes de ressaca”. La justícia va entendre que es feia escarni del torero sense suport informatiu –el seu empresonam­ent a causa d’un accident mortal per conduir ebri– que justifiqué­s el muntatge gràfic.

Molt habitual dels jutjats és Isabel Pantoja: en la seva relació agredolça amb Telecinco, hi ha una demanda interposad­a el 2004 en resposta als comentaris al·lusius a la seva vida sexual d’un col·laborador del programa A tu lado. La cançonetis­ta es va imposar amb sentència ferma del Suprem el 2010, si bé la seva pretensió indemnitza­tòria de 60.000 euros es va veure finalment rebaixada a la meitat.

La sort no va somriure Francisco Rivera contra la mateixa cadena en la demanda contra els programes Aquí hay tomate i TNT. Si Rivera va considerar que van vulnerar la seva intimitat revelant que l’havien vist dinant amb una altra dona poc abans de casar-se amb Eugenia Martínez de Irujo, la justícia va considerar que la indiscutib­le transcendè­ncia mediàtica de l’enllaç –que va tenir lloc a la catedral de Sevilla i va ser cobert per TVE– i els protagonis­tes incloïa les informacio­ns anteriors i posteriors al casament.

Els jutges poden ponderar la trajectòri­a mediàtica del personatge per delimitar si hi ha invasió de la intimitat o no

 ??  ?? Meghan Markle Johnny Depp José Ortega Cano Isabel Pantoja Harald V de Noruega Kate Middleton Francisco Rivera
Meghan Markle Johnny Depp José Ortega Cano Isabel Pantoja Harald V de Noruega Kate Middleton Francisco Rivera
 ??  ??
 ?? PA ENGLAND ??
PA ENGLAND
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain