La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dones de Lola Casademunt

Fa 40 anys una vídua va crear la firma de moda que avui dirigeix la seva filla Maite

- ISABEL CLARÓS

Fer el salt a Europa, els Estats Units, Sud-amèrica i l’Orient Mitjà són els objectius per a aquest 2021 de Lola Casademunt, que actualment té 13 botigues pròpies a Espanya i 16 córners a El Corte Inglés. Però aquesta expansió és possible gràcies a la iniciativa d’una dona que fa 40 anys va posar el seu nom a una firma d’ornaments per al cabell, que creava al garatge de casa seva a Cardedeu (Vallès Oriental).

Lola Casademunt tenia 50 anys i quatre fills (en Francesc, la Pilar, la Mar i la Maite) quan es va quedar vídua. Es va posar al capdavant de l’empresa de pinsos del seu marit, però el món dels ramaders era molt masculí i no els agradava haver de negociar amb una dona”, recorda Maite Gassó, directora actual de Lola Casademunt, que quan va morir el seu pare tenia 11 anys.

La vídua es va retirar del negoci dels pinsos i el va deixar al seu primogènit, que ja estava a la universita­t. Però ella no es va quedar a casa i va comprar una petita merceria que es traspassav­a a la Travessera de Gràcia, de Barcelona. A aquella dona emprenedor­a la merceria aviat li va quedar petita i va començar a viatjar a Itàlia, a la recerca d’idees. “Allà va veure diademes folrades, llaços i ornaments per al cabell, i va començar a fer-los ella mateixa al seu estil al garatge de casa i després els venia a la seva merceria. Un dia va venir una representa­nt que es va oferir per vendre’ls a altres botigues. I així va néixer la firma Lola Casademunt”, explica la directora creativa, des del modern edifici vidrat a Cardedeu, que és la seu de l’empresa des del 2008.

Dels ornaments de cabell i la bijuteria dels inicis de la marca, actualment dissenya col·leccions per vestir

Als 19 anys, la Maite comença a treballar amb la seva mare. Seguint el seu consell d’espavilar-se per si mateixa, es compra un cotxe “que pagava a terminis” i se’n va anar a ensenyar la bijuteria i els complement­s de la firma a Marbella. “La meva mare era de pic i pala i em deia que jo tenia somnis de grandesa, però crec que per arribar lluny ho has de somiar, primer”. El pròxim pas van ser les fires de Barcelona i Madrid, on anaven mare i filla en una furgoneta amb els materials per muntar l’estand amb el que era el seu nòvio i avui marit de la Maite, Fernando Espona (net del fundador de pastes Gallo).

“De la Maite em va enamorar la passió amb què parlava de la seva feina i de la firma de la seva mare”, afirma Espona, que es va incorporar a Lola Casademunt el 2018 comprant les accions d’una de les germanes de la Maite. El fill gran del matrimoni, l’Àlex (24), actualment és al departamen­t comercial de la firma que va crear la seva àvia. La Julia (22) treballa a Madrid, segons la seva mare “vol triomfar per ella mateixa i quan vulgui tornarà”. I la Natalia (10) té molt clar que vol ser dissenyado­ra.

Lola Casademunt, la matriarca, va fer fa uns dies 90 anys i, tot i que ja no visita l’empresa, cada nit pregunta a la Maite, que viu al costat: “Nena, heu fet caixa?”. “La meva mare ha estat com la meva psicòloga. Quan li explicava problemes ella intentava buscar-hi solucions, perquè és una dona lluitadora”, diu la Maite. I afegeix: “El dia que va fer 80 anys tornàvem de la Xina. Ella anava en cadira de rodes, però continuàve­m viatjant”.

Al principi la Lola i la seva filla viatjaven només a Itàlia a la recerca d’idees i materials per brodar o enganxar als complement­s, però a partir del 2000 es van estendre a la Xina i l’Índia. Això va fer que les dues dones passessin uns tres mesos a l’any lluny de la seva llar, amb l’agreujant que a la Lola volar li feia pànic i ho va transmetre a la seva filla. “Tenia tanta por a morir –comenta– que quan tornava a casa gaudia molt més de la vida, i aprofitava el temps amb els meus fills, el meu marit, la família i els amics”.

La firma ha anat evoluciona­nt i des de fa un temps dissenya col·leccions de moda sota el nom Maite by Lola Casademunt. Una línia sofisticad­a que ha fet dels colors alegres i especialme­nt de l’animal print la seva imatge de marca. “M’inspiren les dones que m’envolten, que tenen una actitud moderna i jovial. Penso en aquelles dones que són mares, treballado­res i que els agrada viure. Intento treure el millor d’una mateixa, perquè totes tenim alguna cosa a ressaltar. Anar guapa et dona seguretat, però còmoda, amb roba versàtil que et serveixi a tots els fronts, perquè no crec que les dones hàgim nascut per patir”.

 ?? LC ?? Lola Casademunt, que acaba de fer 90 anys, al costat de la més petita dels seus quatre fills, Maite Gassó (50), que actualment és qui dirigeix la firma, i les seves netes, la Julia (22) i la Natalia (10). A la dreta, la fundadora de la marca en una de les primeres botigues. I a sota la Maite al seu despatx a la seu de l’empresa, a Cardedeu
LC Lola Casademunt, que acaba de fer 90 anys, al costat de la més petita dels seus quatre fills, Maite Gassó (50), que actualment és qui dirigeix la firma, i les seves netes, la Julia (22) i la Natalia (10). A la dreta, la fundadora de la marca en una de les primeres botigues. I a sota la Maite al seu despatx a la seu de l’empresa, a Cardedeu
 ?? LC ??
LC
 ?? LC ??
LC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain