La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cop d’Arrimadas

- Jordi Juan Director

La decisió de Ciutadans de donar suport al PSOE a la comunitat de Múrcia per desbancar el PP té una gran transcendè­ncia per al futur de la formació taronja a Espanya. Just quan s’havien iniciat converses entre les cúpules del PP i Cs per plantejar la fusió dels dos partits, el moviment de Múrcia suposa l’aposta decidida d’Inés Arrimadas per intentar que el seu partit subsisteix­i com a formació frontissa i no acabi subsumit dins de les files populars.

El que va venir després de l’anunci a Múrcia amb la picabarall­a en la Comunitat de Madrid sobre si va ser abans l’ou (moció de censura) o la gallina (eleccions anticipade­s) té també una evident importànci­a al tauler polític espanyol, però el que suposa un canvi estratègic de pes és l’actitud de Ciutadans.

Les converses exploratòr­ies entre PP i Cs avançaven tan bé, segons alguns interlocut­ors, que quan va sortir ahir la notícia de Múrcia, hi va haver qui es va pensar que la direcció taronja en aquesta comunitat havia actuat a esquena d’Inés

Arrimadas. Però no va ser així. No se sap fins a quin punt ha pogut influir en l’ànim de la cúpula de Cs el gradual acostament d’Albert Rivera a l’actual PP de Pablo Casado. El cert és que la moció de Múrcia va ser un cop inesperat per a la direcció popular, especialme­nt per al número dos del partit, el secretari general Teodoro García Egea, que és natural d’aquella comunitat. De tota manera va ser ell qui es va assabentar dimarts a la nit de l’operació i ja va prevenir Casado i la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que alguna cosa estava passant a Cs. Ja fa temps que la presidenta madrilenya ho tenia tot preparat per avançar els comicis davant les sospites que podria gestar-se una moció de censura contra ella. Mentre s’espera que es prengui una decisió definitiva sobre si Ayuso pot convocar eleccions o si, per contra, ha de sotmetre’s a l’esmentada moció que l’enviaria a l’oposició, el que queda clar és que la política espanyola s’ha instal·lat en l’agitació permanent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain