La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lula entra en campanya sense aclarir si es presentarà a les presidenci­als

L’expresiden­t brasiler carrega contra Bolsonaro i contra l’exjutge Moro

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

L’au fènix Luiz Inácio Lula da Silva té 75 anys, però ahir no va ressorgir de les anul·lades condemnes per corrupció, sinó que es va autoreenca­rnar en el sindicalis­ta que amb 44 anys es va postular per primera vegada a la presidènci­a del Brasil el 1989. L’expresiden­t (2003-2010) i líder del Partit dels Treballado­rs (PT) va entrar ahir en campanya sense confirmar si serà candidat a les eleccions de l’any que ve, però va deixar clar que té el carisma de sempre, que no pensa retirar-se i que ja és el principal rival del president ultradretà Jair Bolsonaro.

Carisma i mística. Gairebé tres hores va durar la primera compareixe­nça de l’exmandatar­i després que el Suprem Tribunal Federal (STF) anul·lés dilluns els seus processos i condemnes per corrupció en el cas Petrobras. Lula va triar un cop més parlar a la seu del Sindicat dels Metal·lúrgics a São Bernardo do Campo, ciutat satèl·lit industrial de São Paulo on manté la residència des de l’època de sindicalis­ta.

Una roda de premsa en què va dedicar l’hora i mitja inicial a fer un discurs de míting on, primer, es va rescabalar contra l’exjutge Sérgio Moro i contra la persecució judicial i política que assegura haver viscut; i després, es va presentar com a alternativ­a a Bolsonaro, les polítiques del qual va criticar minuciosam­ent, parlant com si fos ja candidat.

No obstant això, no va aclarir si es postularà a les presidenci­als d’octubre del 2022. La primera pregunta dels periodiste­s va ser en aquest sentit i la seva resposta va ser clàssica: no és el moment i el partit elegirà la persona idònia en el moment oportú.

“El meu cap no té temps per pensar en la candidatur­a”, va dir Lula, malgrat que les seves frases van donar a entendre que es presentarà: “Vull tornar a caminar per aquest país i parlar amb aquest poble, em sento molt jove”, “la paraula abandonar no és al meu diccionari”.

El líder esquerrà va combinar les crítiques a Bolsonaro amb el record de les polítiques econòmique­s i socials dels seus dos mandats que van aconseguir treure de la misèria 40 milions de brasilers. “Aquest país no té govern, aquest país no té ministre de Salut, aquest país no té ministre d’Economia”, va afirmar Lula, insistint en la pèssima gestió de Bolsonaro de la pandèmia i recordant que el mandatari va arribar a dir que la covid era una “petita grip”. “Em posaré la vacuna”, va assegurar Lula, aportant la recepta per lluitar contra el virus que havia d’haver seguit Bolsonaro: crear un

Un cop anul·lades les condemnes, diu que va ser “víctima de la més gran mentida jurídica en 500 anys d’història”

comitè de crisi “i cada setmana orientar la societat brasilera sobre el que ha de fer”.

“No em tinguin por”, va exclamar Lula, que es va adreçar als mercats, als quals va recordar que quan va arribar al poder va ser “la primera vegada en aquest país que vam tenir una aliança entre capital i treball”; i als militars, pels quals va subratllar que sent un “respecte profund”.

“Vaig ser víctima de la més gran mentida jurídica explicada en 500 anys d’història”, va afirmar referint-se a les condemnes anul·lades, que van fer que passés 19 mesos a la presó. Lula va culpar la justícia de la mort de la seva dona Marisa, el 2017, per un vessament cerebral i va emfatitzar que lluitarà “perquè Moro sigui inhabilita­t”, amb referència al recurs presentat per la seva defensa contra el magistrat del cas Petrobras que va acabar sent ministre de Justícia i Seguretat de Bolsonaro.

L’STF va continuar dimarts analitzant si Moro va ser parcial en els processos contra Lula. Tot i que encara no han emès una decisió, la majoria dels cinc jutges ja s’han pronunciat inclinant-se per afirmar que Moro no va ser imparcial.

Que Lula no aclarís ahir si es postularà a la presidènci­a també respon a un càlcul tàctic per no enfrontar-se a la resta de presidenci­ables de centreesqu­erra, ja que sap que tard o d’hora necessitar­à el seu suport. Lula va parlar de formar “un front ampli més enllà de l’esquerra” i va afirmar que la polaritzac­ió que s’entreveu entre ell –o el candidat del PT– i Bolsonaro no és cap novetat. “Crec que el PT sempre disputarà eleccions per polaritzar”, va indicar, recordant una per una totes les conteses electorals des del 1989.

Una enquesta de CNN Brasil difosa ahir atorga una intenció de vot en primera volta del 31% a Bolsonaro,

El líder del PT defensa un “front ampli més enllà de l’esquerra” per batre l’ultradretà i avala la polaritzac­ió

pel 21% de Lula, amb Moro en tercer lloc (10%). En segona volta, l’ultradretà pujaria al 43% i Lula al 39%. Sobre l’anul·lació de les condemnes contra l’expresiden­t, el sondeig indica que un 54% rebutja la decisió judicial davant un 36% que l’aprova, fet que serveix per recordar que tant Bolsonaro com Lula conciten un ampli rebuig al Brasil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain