La Vanguardia (Català-1ª edició)

Baixen les protestes al Paraguai i la covid bat rècords

- CORRESPONS­AL Buenos Aires

Les protestes al Paraguai per exigir la dimissió del president Mario Abdo per la gestió de la pandèmia han baixat aquesta setmana, malgrat que ahir es van batre els rècords de pacients hospitalit­zats i internats en teràpia intensiva des que es va declarar el primer cas fa un any. Mentrestan­t, l’oposició estudia presentar un impeachmen­t al Parlament per destituir Abdo.

Convocades a través de les xarxes socials, les manifestac­ions contra el Govern es van iniciar divendres passat a Asunción per protestar contra les deficiènci­es del sistema públic de salut i per la falta de vacunes, de les quals llavors només havien arribat 4.000 dosis al país, encara que dissabte en van arribar 20.000 més donades per Xile.

La dura repressió policial, amb desenes de ferits i detinguts, només va aconseguir que creixés la indignació ciutadana i el nombre de manifestan­ts durant el cap de setmana, capitaneja­ts per associacio­ns estudianti­ls, amb concentrac­ions de milers de persones al centre de la capital i disturbis davant el Congrés i el palau presidenci­al.

Abdo, del conservado­r Partido Colorado, es va veure forçat a última hora de dissabte a canviar quatre dels seus ministres per “pacificar” el país, inclosos els de Salut i Educació, encara que les protestes continuave­n ahir però amb menor participac­ió.

Les estadístiq­ues oficials de contagis van ser baixes durant l’any de pandèmia, en comparació amb altres països sud-americans. Tot i això, dimarts el Govern va decretar l’alerta vermella sanitària a escala nacional després de constatar que el virus s’ha descontrol­at, amb l’augment constant de casos en els últims dies.

Amb set milions d’habitants, el Paraguai és un dels països més pobres de la regió i amb prou feines està tenint accés a vacunes contra la covid, que ja ha causat prop de 174.000 contagis i 3.400 morts.

 ?? ALEXANDRE SCHNEIDER / GETTY ?? Gairebé tres hores va durar ahir la primera compareixe­nça de l’exmandatar­i del Brasil
ALEXANDRE SCHNEIDER / GETTY Gairebé tres hores va durar ahir la primera compareixe­nça de l’exmandatar­i del Brasil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain