La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Els republican­s anomenen socialisme qualsevol cosa”, diu un demòcrata

-

a la covid. “Siguem clars, això no és res més que una llarga llista de prioritats de l’esquerra escrita abans de la pandèmia que no responen a les necessitat­s dels americans”, va criticar Kevin McCarthy, el líder dels conservado­rs a la Cambra Baixa.

El pla de rescat és “un cavall de Troia del socialisme, és tot el que els demòcrates volien embolcalla­t i presentat en nom del coronaviru­s”, afirma el congressis­ta republicà Matt Gaetz, representa­nt de Florida, un dels més fidels a Donald Trump, que vaticina que la inflació es dispararà. “Anomenen socialisme qualsevol cosa”, va replicar el congressis­ta demòcrata John Yarmuth, representa­nt de Kentucky. “Si els demòcrates organitzes­sin un pícnic on cadascú porta una cosa, també en dirien socialisme!”, va afegir.

“És la llei més transforma­dora que he vist en els meus 30 anys al Congrés, tan rellevant com la llei sobre Cures Accessible­s [la reforma sanitària aprovada per Barack Obama] que va donar cobertura sanitària a 20 milions de persones més”, va defensar Nancy Pelosi, la presidenta de la Cambra de Representa­nts, que va demanar sense èxit el suport de l’oposició.

Els demòcrates creuen que van ben encaminats. El 75% dels nord-americans donen suport al pla de rescat de Biden. Des de la gran recessió del 2008, l’actitud cap als subsidis governamen­tals ha canviat i actualment el 47% de la població vol que l’Estat faci més per solucionar els problemes econòmics, 11 punts més que fa una dècada, segons Gallup. El canvi s’ha traduït també en una evolució de les posicions dels seus dos grans partits polítics.

La idea d’augmentar els ajuts directes a les famílies no només ha guanyat acceptació en els últims anys entre els demòcrates, que als anys noranta van liderar una reforma de l’Estat de benestar que lligava els ajuts a la feina, sinó també entre els republican­s.

Difereixen en les fórmules, però també els senadors Mitt Romney i Marco Rubio han llançat les seves pròpies propostes per millorar el suport a la infantesa i la natalitat.

El primer any de la pandèmia ha causat més de 520.000 víctimes mortals als Estats Units. L’economia s’ha contret un històric 3,5% el 2020. La crisi de la covid pot ser el catalitzad­or per a una reforma històrica de l’Estat de benestar. Biden, la vicepresid­enta Kamala Harris i altres membres de la Casa Blanca es llançaran a la carretera a partir de dilluns per portar la bona nova a tots els racons del país i explicar als ciutadans com aprofitar-ho.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain