La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Pentàgon preveu una invasió xinesa de Taiwan en sis anys

- HONG KONG Correspons­al

El responsabl­e de dirigir el Comando Indo-Pacífic de les forces armades dels Estats Units, l’almirall Philip Davidson, va advertir que la Xina podria envair Taiwan en els propers sis anys. L’illa, que es governa com si fos un estat independen­t des que les tropes de Chiang Kaishek van fugir després de perdre la guerra civil contra Mao Zedong el 1949, és considerad­a per Pequín una província rebel que ha de tornar sota sobirania xinesa, fins i tot per les armes si calgués.

“Em temo que estan accelerant els seus plans per suplantar els Estats Units i el seu paper de lideratge (...) cap al 2050”, va explicar davant una comissió del Senat. “Es veu clarament que Taiwan és una de les seves ambicions. Crec que l’amenaça es manifestar­à durant aquesta dècada. De fet, en els propers sis anys”, va afegir.

Les seves paraules tenen lloc pocs dies després que la Xina anunciés un augment del 6,8% de la partida anual en Defensa, que els últims anys ha modernitza­t els seus exèrcits per afrontar possibles disputes.

Després de l’arribada de Joe Biden a la presidènci­a, el Pentàgon està revisant l’estratègia a la regió. És per això que l’almirall va ser convidat a testificar, per discutir les prioritats i despeses militars. Davidson va dir que l’objectiu ha de ser reforçar les capacitats de defensa tradiciona­ls, en part expandint la capacitat amb el desplegame­nt de míssils de creuer i balístics i la construcci­ó de sofisticat­s sistemes de defensa antimíssil­s a l’illa de Guam i altres punts avançats. Amb aquesta potència de foc ofensiva, va dir, la Xina sabrà “que els costos del que busquen fer són massa alts, i els farà dubtar sobre el seu èxit”.

Des de Pequín, el portaveu d’Exteriors, Zhao Lijian, va acusar l’almirall d’exagerar l’amenaça xinesa sobre Taiwan per “expandir les seves forces i interferir en afers regionals”.

 ?? MANDY CHENG / AFP ?? LA VANGUARDIA
Dues marineres de Taiwan retent honors a la bandera del seu país
MANDY CHENG / AFP LA VANGUARDIA Dues marineres de Taiwan retent honors a la bandera del seu país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain