La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fiscalia de Manhattan qualifica de “narco” el president d’Hondures

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El president d’Hondures, Juan Orlando Hernández, va recórrer a Twitter per sortir a l’atac, a l’estil de la querella catalana , si tu m’acuses, jo t’acusaré més.

“Sabien que amb la meva elecció es va acabar la festa per als narcos”, va tuitejar. “Mantindré la cooperació internacio­nal. Però el pròxim govern i els d’altres països? Com seria el futur si els narcos guanyen beneficis als EUA pels seus falsos testimonis, amb mentides?”, va afegir.

Poc abans, en un tribunal federal de Manhattan, el fiscal Jacob Gutwilling va argumentar els càrrecs contra el presumpte narcotrafi­cant hondureny Geovanny Fuentes Ramírez a l’inici del judici per introduir drogues i armes als Estats Units.

De retruc, va disparar de ple contra el president hondureny, sobre qui no pesen càrrecs, però si una llarga ombra de sospita. Segons el fiscal, Hernández va prometre donar protecció als narcos a canvi de suborns, utilitzant l’exèrcit i la policia.

L’acusador, que va definir Hondures com a “narcoestat”, va al·ludir a un testimoni (José Sánchez), suposadame­nt present en una trobada entre el president i Fuentes, en la qual Hernández hauria expressat el desig d’inundar els Estats Units de cocaïna. “Ficarem les drogues pels nassos dels gringos”, li va atribuir. Aquesta reunió s’hauria celebrat entre el 2013 i el 2014. Hernández, elegit per primera vegada el 2013 i renovat el 2017, afronta en aquesta vista oral un examen per les seves contínues vinculacio­ns al tràfic de drogues. Aquestes al·legacions suposen un ressò de les acusacions formulades per la Fiscalia en documents presentats aquest any.

Al president també se’l va implicar en el procés penal que va tenir lloc a Manhattan el 2019 contra el seu germà Juan Antonio. Llavors se’l va acusar d’acceptar més d’un milió de dòlars del cèlebre narco mexicà el Chapo. Hernández sempre ha negat aquestes acusacions. Tot i això, el primer testimoni en aquest nou judici, l’agent Brian Faribanks va dir que al telèfon del narco Fuentes Ramírez van trobar el número d’Hernández i el seu e-mail. El president d’Hondures és un aliat clau de Washington a la regió. Aquest procés fa perillar una relació bilateral en la qual Joe Biden pretén invertir 4.000 milions per ajudar en la lluita contra la corrupció, la violència i la pobresa. Però hi ha senadors demòcrates que han sol·licitat congelar l’ajuda i que es determini si Hernández és un narcotrafi­cant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain