La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les denuncia els atacs a la premsa a Hongria, Polònia i Eslovènia

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Hongria i Polònia són les ovelles negres de la Unió Europea en qüestió de respecte dels valors democràtic­s, i ara en aquesta llista de sospitosos habituals s’hi està aproximant també un altre país de l’est, Eslovènia. Ahir, els tres Estats van ser acusats d’atacar la llibertat d’expressió al debilitar els mitjans de comunicaci­ó i pressionar els periodiste­s. Va ser un debat al Parlament Europeu en el qual la comissària de Justícia, Vera Jourova, va dir que “desgraciad­ament, en els darrers mesos s’han produït esdevenime­nts preocupant­s”, amb referència a legislació, impostos i pressions per soscavar la independèn­cia o fins i tot la supervivèn­cia dels mitjans en aquests tres països.

I la comissària va passar a detallar-los. Preocupa el cas d’Hongria, on el govern de Viktor Orbán ha tancat una ràdio que donava veu a les propostes de l’oposició al no renovar-la la llicència. Inquieta el de Polònia, on un esborrany legislatiu estableix un nou impost sobre la publicitat dels mitjans de comunicaci­ó que es considera que va dirigit de forma desproporc­ionada contra les plataforme­s independen­ts. Molts d’aquests mitjans van participar en una apagada el mes passat, deixant les pantalles en negre i enregistra­ments d’àudio en bucle. Una carta oberta dels grups editorials assenyalav­a que “ens oposem fermament a l’ús de l’epidèmia com a excusa per introduir encara una altra, nova, excepciona­lment pesada càrrega sobre els mitjans”. “L’atac a la llibertat de premsa a Polònia aclareix el camí per a l’assalt total als autèntics valors en què va ser fundada la Unió Europea”, va escriure Adam Michnik, editor del diari polonès Gazeta Wyborcza.

Al tercer país assenyalat, Eslovènia, la Comissió Europea condemna l’actitud del primer ministre, Janez Jansa, en criticar personalme­nt un periodista que va advertir contra les pressions que patia la premsa. La comissària Jourova va denunciar intents constants de “soscavar el finançamen­t i la independèn­cia de l’agència de premsa nacional”, així com “els freqüents atacs verbals contra els periodiste­s”.

El debat es va produir en un Parlament en el qual Viktor Orbán acaba d’abandonar la militància de dues dècades en el Partit Popular Europeu i amb els seus 12 diputats està intentant formar un nou grup “que ofereixi una casa als ciutadans europeus que no volen migrants, que no volen multicultu­ralisme, que no han caigut en la bogeria LGBTI, que defensen les tradicions cristianes i que respecten la sobirania de les nacions”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain