La Vanguardia (Català-1ª edició)

A Casado se li posa difícil la unió del centredret­a

El líder del PP se sent traït per Inés Arrimadas

- CARMEN DEL RIEGO TONI BATLLORI

Fer d’imant dels electors del centredret­a. Aquest va ser el consell que José María Aznar va donar a Pablo Casado per guanyar les eleccions. Tot i això, el president del PP té avui més llunyana que ahir aquesta possibilit­at i, en comptes d’unitat, s’avança cap a la divisió, en forma de ruptura irreconcil­iable. Si alguna cosa donava tranquil·litat a Casado era el compromís mil vegades repetit per Inés Arrimada que els acords firmats als governs autonòmics eren per a quatre anys. Ho deia la presidenta de Ciutadans cada vegada que Ignacio Aguado amenaçava Isabel Díaz Ayuso amb donar suport a una moció de censura, després de les picabarall­es que han tingut la presidenta del Govern madrileny i el seu vicepresid­ent, que han estat moltes i contínues.

La direcció nacional, i en concret el secretari general, Teodoro García Egea, murcià, ni es van ensumar que el problema no era tant Madrid com Múrcia, on Inés Arrimadas donava via lliure a una moció de censura entre el PSOE i Cs contra el Govern del popular Fernando López Miras. Es coneixien les maniobres per desbancar el PP de l’Ajuntament de la capital, però no van sospitar que tot esclataria pel Govern regional.

L’empipada del president del PP, Pablo Casado, va ser monumental, i va respondre a la provocació declarant la guerra a Arrimadas i permetent a Isabel Díaz Ayuso fer el que la presidenta madrilenya feia molt temps que volia, convocar eleccions, una cosa que Génova frenava precisamen­t pels acords firmats amb Cs.

Un moviment molt arriscat –subratllen en amplis sectors del PP, en especial entre els seus barons–, ja que si surt pot ser una jugada mestra, però pot posar en perill altres governs autonòmics.

De fet, així va passar hores

PARTIT QUE PRESIDEIX

FONT:

PARTITS COALITZATS

després a Castella i Lleó. Ciutadans havia assegurat que la moció de censura al president de Múrcia i a l’alcalde de la capital es limitaven a aquella regió, la intenció era no reproduir-les en altres comunitats. Tot i això, l’envit de Díaz Ayuso va portar el PSOE de Castella i Lleó a intentar la moció, encara que Cs no li doni suport, per si de cas la sang entre PP i Cs acaba arribant al riu i es podia pescar en aigua tèrbola.

Fonts del PP subratllen que el moviment d’Isabel Díaz Ayuso pot resultar molt arriscat. Casado s’exposa a perdre el Govern de la Comunitat de Madrid i es pot trobar que les seves dues apostes personals, la de Díaz Ayuso a Madrid i la de López Miras a Múrcia, se’n van en orris. Un escenari que posaria Casado en solfa i podria acabar, afegeixen, amb el secretari general del PP, Teodoro García Egea.

El que està en qüestió dins del mateix partit és la manera com el mateix Casado ha plantejat la intenció de fer un projecte per unir el centredret­a. El president del PP, Pablo Casado, aquesta mateixa setmana donava per mort Ciutadans, en converses privades, i presumia que l’actual situació en què es trobava la formació taronja es devia a un pla molt pensat i executat al llarg d’un any i mig. Una vegada

Amplis sectors del PP veuen molt arriscat anar a unes eleccions que es poden perdre o dependre de Vox

exigència de Vox.

Quan van iniciar les converses amb Ciutadans?

Fa unes tres setmanes els equips dels dos partits es van posar a negociar. Ja ho vam intentar després de les eleccions autonòmiqu­es, en què vam ser el partit més votat. Però Albert Rivera i Pablo Casado van preferir forçar un pacte a Múrcia

La negociació amb Ciutadans va ser complexa? Hi va haver qüestions o línies vermelles per al pacte?

No, les negociacio­ns han anat molt bé. A Cs també entenien que a més en una situació de crisi com aquesta per la covid no es podia governar contra el Govern

 ??  ??
 ??  ??
 ?? MARCIAL GUILLÉN / EFE ?? Diego Conesa
MARCIAL GUILLÉN / EFE Diego Conesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain