La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gir de Cs tensa les aliances amb el PP en altres autonomies

-

neutralitz­at el partit d’Inés Arrimadas, ara, deien fonts properes a Casado, tocava aplicar el seu altre pla, el que pretendria frenar i reduir el suport electoral de Vox, perquè en les eleccions generals el centredret­a tingués un sol protagonis­ta, el PP, i ell al capdavant.

Un pla que no comparteix­en altres sectors del PP, que apostaven per aliances dels tres partits, PP, Ciutadans i Vox, en les eleccions municipals i autonòmiqu­es com a assaig del que després es podria fer en unes eleccions generals, en les quals si les coalicions no eren possibles almenys es podrien plantejar acords perquè alguns partits no presentess­in candidatur­es allà on no era possible treure per si sols representa­ció.

Però res d’això no és vàlid ara, i el que temen en determinat­s sectors del PP és que a més de perdre Múrcia, amb el que suposa de pèrdua de poder i influència, Isabel Díaz Ayuso quedi en mans de Vox, per molt que les relacions amb el vicepresid­ent de Ciutadans, Ignacio Aguado, hagin estat plenes de desacords i maniobres.

Un nou escenari polític que va remoure els fonaments del PP a les nou del matí, quan va transcendi­r que PSOE i Ciutadans havien firmat de matinada un acord per desbancar Fernando López Miras de la presidènci­a del Govern murcià. L’acord inclou que la candidata a substituir-lo no seria el candidat socialista que va guanyar les eleccions, sinó la coordinado­ra autonòmica de Ciutadans a Múrcia, consellera de Presidènci­a i portaveu del Govern murcià, Ana Martínez Vidal. L’acord incloïa també una altra moció de censura a l’Ajuntament de Múrcia, que donaria l’alcaldia al representa­nt del PSOE, i els socialiste­s encara buscaven canvis en quatre municipis més, tot i que ahir no figuraven a l’acord. Unes mocions de censura que, confessava Ciutadans, es negociaven des de feia una setmana.

La justificac­ió de Martínez Vidal per a la presentaci­ó de la moció de censura va ser “la corrupció” relacionad­a amb la vacunació irregular de dirigents polítics, després que es descobrís que el conseller de Sanitat havia rebut la injecció, cosa que li va costar el càrrec, per imperatiu de Cs. Del que es queixa Ciutadans és dels “obstacles” que han posat dia rere dia els populars per investigar les vacunacion­s irregulars.

Però sobretot el que va pesar més, segons van assegurar els protagonis­tes de la moció de censura a l’Ajuntament de Múrcia i al Govern murcià, van ser les sospites de corrupció al Consistori de la capital, amb contractes sota sospita, i fins i tot una querella per revelació de secrets que el PP va arribar a interposar contra el vicealcald­e de la capital, que era de Cs.

Justificac­ions que no li valen al PP, que ahir a la nit va reunir el seu comitè de direcció i va reaccionar a la moció de censura de Múrcia cridant els dirigents, militants, simpatitza­nts i votants de Cs a entrar en el PP. “Des d’avui els obrim les nostres portes, per fer front als que s’han unit als despatxos al bloc de la ruptura”, va dir Teodoro García Egea en una compareixe­nça pública. Els convida a tots a “construir una alternativ­a al Govern de Sánchez” que no pot fer Inés Arrimadas, perquè ha pactat amb Sánchez i amb Iglesias.

 ?? EDU BOTELLA / EP ?? Ana Martínez Vidal
EDU BOTELLA / EP Ana Martínez Vidal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain