La Vanguardia (Català-1ª edició)

De ‘community manager’ a lideressa emergent

Isabel Díaz Ayuso va ser una aposta personal de Pablo Casado

- ASIER MARTIARENA CARMEN DEL RIEGO

El gener del 2019, quan va ser designada com a candidata del PP a la presidènci­a de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso tot just disposava de quatre mesos per donar-se a conèixer a l’electorat i convence’l que ella, que tres anys abans gestionava el compte de Twitter d’en Pecas –el gos d’Esperanza Aguirre–, era l’adequada per renovar un PP que feia més de vint anys que controlava l’executiu regional.

El partit donava símptomes d’esgotament, asfixiat pels casos de corrupció. Les seves primeres decisions com a nova líder ja van donar compte de la seva gosadia.

Confiant la seva campanya a Miguel Ángel Rodríguez, que va ser secretari d’Estat de Comunicaci­ó del govern espanyol en l’etapa més aspra de José María Aznar i conegut per l’acrònim MAR, tots dos van polir el liberalism­e d’ocurrèncie­s de l’escola Aguirre.

Va farcir les seves aparicions públiques de titulars molt eficaços, com el d’aquell dia que va dir que enyorava els embussos les nits de cap de setmana que la regulació del trànsit del govern de Manuela Carmena havia fet desaparèix­er.

Ara, dos anys després, i amb la primera premissa –la popularita­t– complerta amb matrícula d’honor, Ayuso vola sola.

Mantenint se suposa que intacta la confiança del seu principal valedor, Pablo Casado, però amb un estil que amoïna dirigents del PP, s’ha convertit en una mena de segona oposició al Govern central presidit per Pedro Sánchez, tot i que aquesta manera de fer dificulta algunes estratègie­s de la resta de barons del partit, especialme­nt en matèria de sanitat i fiscalitat.

Una manera de fer política sense aixecar el peu de l’accelerado­r orquestrad­a per MAR, el seu cap de gabinet, i José Luis Carreras, el seu cap de premsa. És l’estil que ahir va desembocar en la dissolució de les Corts i la convocatòr­ia d’un avançament electoral sense ni tan sols esperar, ni donar opció, que Ciutadans a Madrid donés la seva opinió sobre la moció de censura a Múrcia.

És “un caprici personal” que a Ciutadans qualifique­n de “temerari” i que atribueixe­n “al seu entorn”. És a dir, a MAR, a qui en les tertúlies polítiques madrilenye­s qualifique­n com el vicepresid­ent oficiós de la Comunitat i l’artífex del perfil d’Ayuso.

En el que sí que tenen raó els que veuen en MAR un faedor polític és que es va proposar des del primer moment de fer de la presidenta madrilenya una líder nacional, amb la mirada posada en un futur indetermin­at, com va fer amb José María Aznar des de Castella i Lleó. I això ha irritat al si del PP, que li retreuen que no pensa en el partit ni es recorda de qui la va posar on és.

Després de dos anys de govern, Ayuso vola sola, i de vegades en sentit contrari al PP

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Ayuso al ple de l’Assemblea de Madrid amb el reflex del seu exsoci al govern Ignacio Aguado
DANI DUCH / ARXIU Ayuso al ple de l’Assemblea de Madrid amb el reflex del seu exsoci al govern Ignacio Aguado

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain