La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez veu superats tots els seus càlculs amb la reacció d’Ayuso

- JUAN CARLOS MERINO

Els càlculs inicials de la Moncloa i la direcció del PSOE ahir es van acabar veient sobtadamen­t desbordats, fins al nivell reconegut de “terratrèmo­l”, que va convidar Pedro Sánchez a reunir-se d’urgència a Ferraz, en un dinar convocat a tall de gabinet de crisi sobrevingu­t, amb José Luis Ábalos, Adriana Lastra, Santos Cerdán i el líder dels socialiste­s madrilenys, José Manuel Franco. El manual d’estratègia de Sánchez recepta reconverti­r cada crisi en una oportunita­t, però l’imprevist canvi de l’escenari polític ara com ara ofereix al PSOE més incògnites que no pas certeses.

Les molt discretes negociacio­ns entre el PSOE i Cs per desallotja­r el popular Fernando López Miras de la presidènci­a de Múrcia van arrencar “des de baix”, al mateix territori, però amb Ferraz i la Moncloa “totalment informats”. Sota l’atenta mirada i l’aval d’Ábalos, Cerdán i Francisco Salazar, segons fonts socialiste­s. El calculat moviment a Múrcia amb què dimarts se’n van anar a dormir a la Moncloa i la direcció del PSOE –“ja està fet”, van celebrar–, va culminar amb èxit a primera hora del matí d’ahir amb el registre d’una moció de censura que va agafar el Partit Popular amb el peu canviat. Tanmateix, els socialiste­s donaven per fet que el cop d’efecte a Múrcia no provocaria moviments en altres territoris, almenys de manera immediata. El moviment estava delimitat a Múrcia, en espera, en tot cas, de veure com afectava les relacions entre el PP i Cs.

Però la reacció fulminant de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, anunciant la ruptura del seu pacte amb Cs, la dissolució de l’Assemblea i la convocatòr­ia d’eleccions per al 4 de maig, va ser al PSOE a qui va agafar amb el peu canviat. Les conseqüènc­ies del moviment a Múrcia no s’havien mesurat a la Comunitat de Madrid, un fet que va encendre totes les alarmes del PSOE. Com a primera reacció d’urgència, el grup socialista a l’Assemblea va registrar a corre-cuita una moció de censura contra Ayuso, amb el portaveu Ángel Gabilondo com a candidat a substituir-la, per intentar bloquejar les eleccions. Però l’embolic jurídic sobre la prevalença dels comicis o de la moció de censura aboca a un dur litigi que genera dubtes fins i tot entre els socialiste­s.

L’amenaça sobtada d’unes eleccions a la Comunitat de Madrid trobava el PSOE, per començar, sense cap de cartell per als comicis. El mateix Sánchez va obrir un procés de renovació

Un avançament electoral a Madrid podria frustrar el pla d’impulsar un nou candidat del PSOE

de lideratges de cara, sobretot, a Andalusia. Però a Madrid es pretenia construir una candidatur­a socialista “a foc lent”, més a mitjà que a curt termini, per a la qual es buscava una dona que s’enfrontés a les urnes amb Ayuso. L’exministre Gabilondo, malgrat que va guanyar les últimes eleccions autonòmiqu­es, ja es donava per amortitzat i va ser situat com a aspirant a Defensor del Poble en les negociacio­ns amb el PP, ara altre cop frustrades, per renovar els òrgans constituci­onals. Les travesses socialiste­s, a la recerca de repetir l’“efecte Illa” a Madrid, van tornar a apuntar a dues ministres de Sánchez: la de Defensa, Margarita Robles, i la d’Indústria, Reyes Maroto. I ahir el risc d’eleccions anticipade­s va obligar a precipitar aquest debat al PSOE.

No obstant això, Robles va voler tornar a defugir la seva possible candidatur­a, igual que quan es va estudiar el seu nom com a candidata a l’Ajuntament de Madrid. “Em veig com a ministra de Defensa”, va concloure ahir altra vegada. I per més que alguns dirigents l’assenyalin, a la direcció del PSOE també ho descarten, mentre apunten que Gabilondo, molt probableme­nt, repetirà com a candidat electoral... si finalment hi ha eleccions.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Ángel Gabilondo
CHEMA MOYA / EFE Ángel Gabilondo
 ?? EP ?? Margarita Robles
EP Margarita Robles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain