La Vanguardia (Català-1ª edició)

Secessioni­sme madrileny

La dreta ha conquerit Madrid presentant la defensa dels seus interessos territoria­ls com si fossin els del conjunt d’Espanya

- CARLES CASTRO

El nacionalis­me madrileny és tan real com el català, però té l’habilitat d’amagar-se darrere el llenguatge del nacionalis­me espanyol. I això que la voracitat de Madrid deixa víctimes per tot arreu: la més immediata, l’Espanya buidada. Aquesta voracitat territoria­l, però, feta seva per la nombrosa mesocràcia local que ha propiciat la capitalita­t de l’estat, s’ha convertit en un terreny fèrtil per al discurs nacionalis­ta de signe liberal conservado­r. Només que quan es parla d’Espanya en realitat es parla de Madrid.

Aquest egoisme local tindria el millor exponent en una fiscalitat privilegia­da, amb exempcions d’impostos que altres autonomies no es poden permetre. A partir d’aquí, el graner de vots ha estat assegurat per la indiscutib­le capacitat del relat regionalis­ta gremial de penetrar als espais de l’esquerra sociològic­a. També passa en altres indrets. Per descomptat, la també coneguda com a “capital de la glòria” ha tingut els seus moments de “rauxa” progressis­ta. I, de fet, la comunitat va estar governada pel PSOE fins al 1995. Però va ser només un atribolat parèntesi, perquè el 1987 Aliança Popular i el CDS ja sumaven majoria a l’Assemblea madrilenya. El canvi va arribar fa un quart de segle, empès per l’agonia final del PSOE. El PP va aconseguir un rotund 51% dels vots.

La primera etapa va estar marcada pel conservado­risme amable d’Alberto Ruiz-Gallardón. Però també per una comptabili­tat creativa en la gestió del deute públic que va permetre impulsar una política d’infraestru­ctures faraònica en un context de contenció del dèficit. Els rèdits d’aquella estratègia van cristal·litzar en un altre resultat rotund el 1999. Sense oblidar la col·laboració vital d’un PSOE madrileny que no va conèixer mai la pau interna.

El problema del poder absolut és que acaba corrompent absolutame­nt. I l’arribada a la presidènci­a d’Esperanza Aguirre, després de forçar una repetició electoral que continua sota sospita, va acabar convertint l’administra­ció regional en un planter de corrupció: diversos vicepresid­ents empresonat­s, una presidenta condemnada, alcaldes processats, la mateixa Aguirre obligada a esgrimir la ignorància per descartar la complicita­t...

Però res d’això no importava sota la bandera del “Madrid, primer”. Després d’un petit ensurt el 2003 com a conseqüènc­ia de l’apoteosi final de l’aznarisme, l’hegemonia del centredret­a madrileny va adquirir una velocitat de creuer aclaparado­ra: un 53% el 2007 i un 52% el 2011. Va caldre esperar al 2015 perquè la metàstasi de la corrupció fes efecte electoral al PP (va perdre 20 punts en quota de vot), en benefici d’un competidor directe: els liberals de Ciutadans. En aquelles eleccions l’esquerra va sumar, per primera vegada en 20 anys, més sufragis que el centre i la dreta. Però la fragmentac­ió del vot va deixar IU sense representa­ció (atès que va quedar per sota del llistó del 5%), i PP i Cs van preservar la majoria absoluta in extremis. Això sí, la nova presidenta, Cristina Cifuentes, tampoc no va aconseguir reflotar la nau. Va haver de dimitir després que es divulgués un vídeo que semblava mostrar un episodi de cleptomani­a. Com a resultat d’aquell munt de desastres el PP va caure als comicis del 2019 a un 22% dels vots, 30 punts menys que en els seus millors temps. Però l’eclosió de Vox a la comunitat que més rebuig expressa a l’estat autonòmic li va proporcion­ar els escons necessaris per retenir la presidènci­a. I amb això va irrompre al reverberan­t escenari madrileny una alumna avantatjad­a d’Aguirre: Isabel Ayuso. El seu discurs encarna la versió més depurada d’aquest egoisme localista disfressat d’espanyolis­me militant. “Convoco les eleccions per Madrid i per Espanya”, ha dit, mentre rematava Ciutadans amb la mirada posada als sondejos.

El domini conservado­r a Madrid es basa en un relat particular­ista, la fiscalitat privilegia­da i obres monumental­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain