La Vanguardia (Català-1ª edició)

JxCat compta a presidir el Parlament però no diu amb qui

El nom de l’exconselle­ra Borràs agafa força avalat per Puigdemont

- JOSEP GISBERT SERGI QUITIAN

A les portes de la constituci­ó del Parlament, demà a les deu del matí, el nom de qui el presidirà encara és una incògnita. Sobre el que sí que sembla que finalment no hi ha dubtes és que la formació que ocuparà la presidènci­a serà JxCat. Això després d’una nova reunió a tres bandes que ahir van mantenir ERC, JxCat i la CUP i de la qual, tot i això, no en va sortir cap acord, si més no de manera oficial. Malgrat tot, des d’ERC es donava per fet que el càrrec correspon a JxCat, que al seu torn insistia en el missatge que les coses no poden ser de cap altra manera.

JxCat ha jugat des del primer dia la carta d’esgotar la negociació fins a l’últim moment. I això és, a la pràctica, el que està fent, a partir de la premissa que espera que, de la mateixa manera que en l’última legislatur­a no va qüestionar el nom que va proposar ERC per presidir el Parlament, ara tampoc no es qüestioni el que plantegi JxCat. El problema és que avui dia encara no ho ha proposat, i això inquieta sobretot la CUP, que ha proposat el seu diputat Pau Juvillà per ocupar la presidènci­a, i que està molesta perquè considera que en realitat ERC i JxCat negocien a la seva esquena.

En aquest esquema de JxCat de portar els temps al límit, i malgrat que formalment encara no ha posat cap nom sobre la taula, ahir Carles Puigdemont va donar una pista especialme­nt significat­iva. “Si considero que Laura Borràs seria una bona presidenta de la Generalita­t, imagini’s si no seria una bona presidenta del Parlament, esclar que sí, no en tinc cap dubte”, va assegurar en declaracio­ns a TV3. I és que el nom de l’exconselle­ra de Cultura és el que sona amb més insistènci­a les últimes hores per ocupar el càrrec, la segona autoritat de Catalunya després del president de la Generalita­t, i una posició en què podria gaudir de més projecció que no pas dins d’un Govern dirigit per Pere Aragonès.

En tot cas, el nom triat ha de rebre la “validació interna del partit”, per a la qual cosa s’estan seguint els “procedimen­ts” pertinents, segons va precisar a última hora JxCat en un comunicat.

Fonts del partit van concretar que la decisió final es prendrà avui dijous en una reunió de l’executiva.

El comunicat de JxCat vol sortir al pas de les incerteses creades en la resta de forces independen­tistes, a qui demana “respecte per aquests procedimen­ts de validació i el temps que requereixe­n”, i a qui deixa clar, en tot cas, que “Junts per Catalunya té la voluntat de presentar candidatur­a a la presidènci­a del Parlament”. A més dels noms, ERC, JxCat i la CUP també han d’acabar de negociar com es reparteixe­n la resta de llocs a la Mesa. En tenen quatre d’assegurats i podrien aspirar al cinquè si PSC, En Comú Podem, Cs i PP no pacten per arrabassar-n’hi un. En cas que siguin cinc, els números són clars: dos per a ERC, dos més per a JxCat i un per a la CUP, però si aquest cinquè cau obligaria Junts o Esquerra a cedir una cadira si realment volen els anticapita­listes dins l’òrgan rector de la Cambra.

On no hi serà la CUP és al Govern, que l’ocuparien només ERC i JxCat, encara que la voluntat sigui fixar un full de ruta comú a tres bandes. De moment, a la constituci­ó del Parlament s’hi arribarà sense que s’hagi resolt ni de bon tros aquest possible pacte per formar Govern, que tot apunta que també es demorarà fins a l’últim moment. La pròxima estació, el dia 26 amb la investidur­a.

Els postconver­gents demanen a ERC i la CUP que respectin els seus temps i processos de decisió, que se sabran avui

 ?? KIKE RINCÓN / EP ?? Borràs parlant amb Aragonès dimarts en la concentrac­ió de suport als presos a la presó de Lledoners
KIKE RINCÓN / EP Borràs parlant amb Aragonès dimarts en la concentrac­ió de suport als presos a la presó de Lledoners

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain