La Vanguardia (Català-1ª edició)

Terratrèmo­l en la dreta espanyola

-

Sisme en l’aliança de dretes a Espanya. El cop d’efecte protagonit­zat per Ciutadans a Múrcia ha tingut repercussi­ons en altres comunitats autònomes. Els acords que el Partit Popular i Cs tenen subscrits en algunes han saltat pels aires i poden obrir un nou escenari en el mapa polític espanyol. Vegem els fets. Ciutadans ha pactat amb el PSOE amb total secretisme una doble moció de censura per fer fora el PP del Govern de Múrcia i de l’Ajuntament de la capital d’aquesta comunitat. El pacte implica que Cs aconseguei­xi la presidènci­a autonòmica, i els socialiste­s, l’alcaldia. Tant el PSOE com el partit taronja van afirmar que es tractava d’un pacte en aquesta regió i que no afectava altres comunitats amb governs entre el PP i Cs, com Andalusia, Madrid i Castella i Lleó. Però al cap de poques hores es desencaden­ava la tempesta. El PP, agafat a contrapeu, apostava per una reacció dràstica. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, trencava amb Cs i convocava eleccions anticipade­s el 4 de maig per evitar la presentaci­ó d’una moció de censura, encara que el PSOE i Més Madrid provaven d’evitar-ho presentant-ne dues, que impedirien la convocatòr­ia electoral. La Mesa de l’Assemblea les va admetre a tràmit, amb la qual cosa la Cambra no està dissolta i les eleccions estan en l’aire. Un debat jurídic que pot acabar en els tribunals, ja que la Comunitat afirma que no es podien admetre perquè es van registrar després d’haver-se firmat el decret electoral.

Ayuso va destituir ahir els consellers de Cs i va posar així punt final a la complicada relació que el PP i Ciutadans han mantingut des del començamen­t de la legislatur­a. I per completar el terratrèmo­l, el PSOE presentava una altra moció de censura a Castella i Lleó, encara que no té el suport de Cs per desbancar el PP. Mentrestan­t, a Andalusia el pacte entre populars i taronges es manté i les dues parts parlen de “Govern sòlid”.

El canvi de parella de Ciutadans a Múrcia, que justifique­n per

Ayuso convoca eleccions a Madrid després que Ciutadans presentés una moció de censura a Múrcia

alguns casos de corrupció i per l’escàndol de les vacunacion­s de càrrecs del PP, obeeix també al canvi de política d’Inés Arrimadas respecte del PSOE. El 2019, la prioritat de Cs era fer líder de la dreta Albert Rivera i negar el pa i la sal als socialiste­s. Una estratègia que va acabar en desfeta electoral i en un partit a un pas de desaparèix­er. Ara, Ciutadans sembla que vol trencar amb el PP i amb la ultradreta de Vox. L’arriscada maniobra li permet aconseguir la presidènci­a d’una autonomia i postularse com a candidat a acords amb el PSOE, inclòs el suport dels seus deu diputats al Congrés si Pedro Sánchez acabés perdent el suport parlamenta­ri d’ERC.

Els socialiste­s apareixen com a grans beneficiar­is d’aquest sisme en l’aliança de dretes. El PSOE havia negociat amb Ciutadans només l’acord murcià, però ara intentarà aprofitar el gir dels liberals, amb una negociació directa entre Pedro Sánchez i Inés Arrimadas.

Després del revés de les eleccions catalanes, els esdevenime­nts d’ahir són un altre cop dur per a Pablo Casado ja que la crisi, a més, afecta directamen­t el seu número dos, Teodoro García Egea, murcià, que no es va assabentar del que passava al seu territori. Casado ha acusat Arrimadas d’irresponsa­ble i de trencar un acord emparaulat per a quatre anys. Per això ahir li va declarar la guerra i va permetre que Ayuso convoqués eleccions. Casado veu com s’allunya cada vegada més l’objectiu d’aconseguir la unitat del centredret­a. Per la seva part, Vox, que dona suport extern als governs murcià i andalús, ha demanat eleccions anticipade­s a Andalusia i Castella i Lleó, mentre que Unides Podem tem que un acostament socialista a Cs li faci perdre influència.

El terratrèmo­l a la dreta espanyola registrat a Múrcia ja ha tingut una rèplica fins i tot més intensa a Madrid, de desenllaç encara incert. De moment, Andalusia i Castella i Lleó se salven, però el mapa polític espanyol ha patit un fort sotrac que podria no ser l’últim.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain