La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ajuts directes sense més retards

-

El Govern espanyol té previst aprovar finalment demà divendres, en un Consell de Ministres extraordin­ari, l’anunciat pla d’ajuts directes per a empreses en dificultat­s per valor d’11.000 milions d’euros. Són ajuts indispensa­bles per salvar el teixit productiu més afectat per la crisi i ajudar-lo a resistir fins que la vacunació s’hagi generalitz­at entre la majoria de la població i es pugui tornar a normalitza­r l’activitat. Però, alhora, són difícils d’articular perquè arribin realment als qui més els necessiten. Això explica, en part, que hagin trigat més temps a aprovar-se del que hauria estat desitjable i que fins i tot hagin dividit els socis de coalició en el Govern central sobre la quantia i la forma en què s’han de distribuir.

Des d’Unides Podem s’ha defensat que els esmentats ajuts es concedeixi­n de forma directa des de l’Administra­ció central. El president Sánchez s’ha mostrat partidari que siguin les comunitats autònomes les que ho facin perquè coneixen més i més bé la situació econòmica dels seus territoris. L’ideal, tot i això, seria que els esmentats ajuts es canalitzes­sin a través dels bancs, que són els que realment estan al corrent de la situació financera de les empreses i ja han demostrat una gestió eficaç amb la tramitació dels préstecs de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i dels altres ajuts concedits fins ara. Les administra­cions públiques, tant la central com l’autonòmica,

El Govern espanyol ha d’establir criteris objectius i tràmits àgils per salvar empreses

en canvi, han demostrat el contrari, ja que han estat desbordade­s a tota hora des de l’inici de la pandèmia. A l’enorme retard en l’aprovació dels ajuts directes a empreses per part del Govern espanyol no s’hi hauria de sumar, ara, un previsible embut administra­tiu en els respectius governs autonòmics. Cal recórrer, per tant, a la col·laboració publicopri­vada per agilitar al màxim els tràmits d’accés als esmentats ajuts. Són moltes les empreses que ja han arribat al límit de la capacitat de resistènci­a, després d’un any de forçada inactivita­t, sobretot en sectors com el turisme, l’hostaleria, el transport i el comerç.

En qualsevol cas, és urgent que els esmentats ajuts s’aprovin realment demà divendres, sense més dilacions, i que s’estableixi­n criteris objectius i tràmits àgils per a la seva assignació per tal de contribuir a garantir el sostenimen­t de les empreses que puguin ser viables quan es recuperi l’activitat econòmica normal. A Catalunya nombrosos autònoms i treballado­rs voregen la desesperac­ió. La Generalita­t començarà a distribuir dilluns ajuts directes, amb un únic pagament, que oscil·laran entre els 600 i els 2.000 euros, a autònoms i treballado­rs en ERTO o amb contracte fix discontinu, fins a 463 milions d’euros, que arribaran a 320.000 persones. Malgrat l’elevat volum global, es tracta d’una ajuda mínima i puntual que no resol els problemes dels afectats. La crisi econòmica i social és molt profunda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain