La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les victòries de Puigdemont

- Joaquín Luna

Des dels bons temps de Saddam Hussein, que es vantava d’estar guanyant “la mare de totes les batalles” amb els nord-americans entrant a Kuwait, no recordo victòries més improducti­ves que les de Carles Puigdemont. Alguna cosa em diu –potser la realitat– que les victòries de Puigdemont són les derrotes de Catalunya: sense govern, sense independèn­cia, sense autonomia, sense rumb.

Ja no ve d’una trumpada: la votació del Parlament Europeu és “una victòria moral” o “una victòria política” de Puigdemont, malgrat els números: 400 vots en contra seu, 248 a favor. Ni tan sols ens conformem amb parlar d’empat. Convindrem que quan s’ignora la realitat, negociar la sortida del conflicte pinta malament.

Naturalmen­t, “el Parlament Europeu ha perdut i també ha perdut la democràcia europea”, paraules de Puigdemont que denoten fins on pot arribar el fanatisme. Equivocar-nos, nosaltres? És el món que circula en direcció prohibida, conxorxat en un

De victòria en victòria, Puigdemont dona ara lliçons de democràcia a Europa

complot judicial-mediaticoa­ntidemocrà­tic i altres arguments similars als de Donald Trump en el penós tram final de la seva presidènci­a.

A còpia de repetir mil vegades certs mantres o desviar l’atenció i matar els missatgers –la vida poc exemplar de l’eurodiputa­t búlgar ponent del cas!–, hi ha qui creurà que perdre una votació parlamentà­ria per 400 a 248 és una gesta victoriosa. I aquí, a Catalunya, continuem amb dos blocs enquistats, a la manera d’Irlanda del Nord, i pel pendent de la irrellevàn­cia mentre la governabil­itat continuï depenent de la CUP (partidària, per cert, d’abandonar la UE i l’euro).

Després de repetir fins a la sacietat que el conflicte de Catalunya no s’ha de resoldre als tribunals ni competeix a la justícia, Puigdemont i els seus defensen ara just el contrari. L’òrgan polític –el Parlament Europeu– s’equivoca amb la votació mentre que la justícia –sempre que ens doni la raó!– és l’àmbit idoni (sobretot per a les minutes de certs picaplets).

La relació de l’independen­tisme amb Europa i la UE és demencial. Uns dies resplendei­x la democràcia al Vell Continent i d’altres agonitza. A aquest pas, ja no sé on ubicarem geogràfica­ment aquesta república imaginària que va donant lliçons de superiorit­at moral a tot el que toca i se li posa al davant. Ja no només és franquista Espanya, també Europa.

Som els millors!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain