La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sanitat podria aprovar avui ampliar a 65 anys la vacuna d’AstraZenec­a

Catalunya esgrimeix un risc d’anar a l’uci set vegades més gran a partir dels 55

- ANA MACPHERSON

que si els madrilenys es queden a la seva regió és més fàcil la transmissi­ó que si surten fora. No va dir res, tot i això, sobre la possibilit­at que el virus s’estengui a les regions on els seus conciutada­ns puguin anar, com indiquen fonts de Castella-la Manxa.

Pel que fa al toc de queda nocturn, proposat inicialmen­t a les 22 hores, Sanitat va oferir la possibilit­at que es fixés com a màxim a les 23 hores, tal com havien demanat algunes comunitats, entre les quals Madrid. Això sí, va aclarir Darias, les 23 hores és el màxim; si alguna comunitat el vol mantenir a les 22 hores, com és el cas de Catalunya, ho pot fer.

Els experts en salut pública consultats per La Vanguardia consideren que, malgrat que és “millor des del punt de vista epidemiolò­gic” que aquesta restricció sigui a les 22 h, el marge d’una hora no és tan determinan­t per al futur de la pandèmia ara mateix.

El consens va ser molt ampli. Totes les comunitats, excepte Madrid, van donar suport a la proposta de Sanitat, malgrat que hi va haver alguns aclariment­s que s’han inclòs al text final, que serà publicat com a ordre ministeria­l perquè sigui de compliment obligatori (ho va demanar, entre d’altres, Andalusia). El País Basc es va mostrar d’acord amb el pla dissenyat, malgrat que va demanar que s’hi inclogui que, si una comunitat té unes mesures més restrictiv­es i les vol continuar aplicant, ho pugui fer. Darias hi va donar el vistiplau.

El text aprovat justifica aquestes mesures per la necessitat de controlar una pandèmia que es resisteix a remetre. Malgrat que la incidència està baixant, aquesta tendència pot variar si s’incremente­n els viatges i els contactes socials. Sanitat creu que estem en un moment crític, amb una vacunació que encara no arriba a una part important de la població i amb unes variants del virus que continuen augmentant la presència al territori. La presència de la variant britànica es calcula que ja se situa en un 40% dels casos.

“Dins de les persones que es desplacen, cal tenir en compte que un grup nombrós en aquesta categoria es correspon amb els que cursen estudis universita­ris i tornen al domicili familiar per vacances. Si no es compleixen les mesures de prevenció, aquest col·lectiu d’estudiants suposa un potencial risc per als membres de la unitat familiar, més si entre ells hi ha població vulnerable”, assenyala el text.

La vacuna d’AstraZenec­a es podria administra­r fins als 65 anys en lloc de fins als 55, com passa ara. La modificaci­ó s’estudiarà avui a la Ponència de Vacunes –el grup tècnic que avalua cada pas de la vacunació– i en la reunió posterior de la comissió de Salut Pública, en què participen, a més del Ministeri de Sanitat, els responsabl­es de l’estratègia de vacunació de cada comunitat autònoma.

A la reunió del Consell Interterri­torial celebrada ahir es va advertir que, per bé que el ministeri acceptarà la valoració i decisió dels tècnics, no farà cas de les pressions rebudes. Aquestes pressions han estat especialme­nt contundent­s des de Catalunya. Un article publicat ahir a La Vanguardia per la consellera Alba Vergés i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, reclamava aquest canvi amb urgència i advertia que si Sanitat no actuava ho farien ells, en un clar desafiamen­t.

“Des del punt de vista sanitari no tenim cap dubte que hem d’actuar ara mateix. Des del punt de vista jurídic tenim informes preliminar­s que indiquen que podríem actuar fins i tot sense l’acord del ministeri. Però en cap cas ho farem si l’informe definitiu no és clar, perquè no podem generar insegureta­t jurídica”, explica Marc Ramentol, secretari de la Conselleri­a de Salut.

Els arguments sanitaris, a més dels estudis preliminar­s, que demostren una protecció en els més grans de 55 comparable amb la dels menors, es basen en l’altíssim risc davant la infecció dels que superen aquesta edat. “Segons les nostres dades

HOSTALERIA Salut, contrària al límit de quatre persones a l’interior dels bars, s’absenta a la votació

d’assistènci­a, per sobre dels 55 anys el risc d’acabar a l’uci quan es pateix covid és set vegades més gran”, apunta Ramentol. “I el de morir per la malaltia, 200 vegades més elevat. És una raó de pes per vacunar com més aviat millor la gent gran amb tots els mitjans al nostre abast”.

La limitació d’edat en l’aplicació de la vacuna d’AstraZeneú­ltims ca ha suposat no vacunar a les escoles un 30% dels professors, que superen els 55 anys, segons dades de la Generalita­t. Catalunya, amb Madrid i Andalusia, són les comunitats que més han insistit en aquest canvi. El conseller madrileny, Enrique Ruiz Escudero, ho va reclamar per carta a la ministra Carolina Darias.

La Ponència de Vacunes també avaluarà la definició de nous grups prioritari­s per ser vacunats abans entre persones malaltes de menys de 60 anys (les de més de 60 són prioritàri­es per la seva edat). Entre aquestes persones hi ha les trasplanta­des (que ja es vacunen als hospitals catalans), les que han tingut els dos anys un trasplanta­ment de medul·la òssia, les que pateixen malalties cardiovasc­ulars (llevat de l’estesa hipertensi­ó) i les que tinguin antecedent­s de malaltia cerebrovas­cular.

També indiquen com a prioritàri­es les diabetis mal controlade­s; l’obesitat de grau 3 (amb un IMC de 40 a superior); els que pateixen esquizofrè­nia i trastorns relacionat­s; els que estan en tractament per un tumor sòlid o un càncer hematològi­c; els que estan en diàlisi; les persones amb síndrome de Down; els immunodepr­imits, i els que tenen esclerosi múltiple amb dificultat per caminar sense ajuda.

ALTRES MESURES Es prohibeixe­n també les reunions de no convivents als domicilis particular­s

Ser menor de 60 anys amb diabetis, obesitat, tumors o problemes cardiovasc­ulars es considera prioritari

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? Dos infermers d’un CAP de Barcelona administre­n a domicili la vacuna de Pfizer per a més grans de 80
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE Dos infermers d’un CAP de Barcelona administre­n a domicili la vacuna de Pfizer per a més grans de 80

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain