La Vanguardia (Català-1ª edició)

Experts en vacunes avalen retardar la segona dosi de Pfizer i Moderna

- JOSEP CORBELLA

Retardar fins a sis setmanes la segona dosi de les vacunes de Pfizer-BioNTech i de Moderna és una opció acceptable per immunitzar com més aviat millor el nombre més alt possible de persones amb una primera dosi. És una opció que defensa el Grup Col·laboratiu Multidisci­plinari per al Seguiment Científic de la Covid a Catalunya (GCMSC), impulsat per l’Institut de Salut Global (ISGlobal) i pel Col·legi de Metges de Barcelona.

En un informe difós ahir, el GCMSC planteja “canvis d’estratègia per optimitzar l’impacte de les vacunes en la pandèmia” en un moment en què no hi ha prou dosis per immunitzar tota la població.

En el cas de la vacuna d’AstraZenec­a, el grup d’experts avala administra­r les dues dosis amb dotze setmanes de diferència, en lloc de les quatre previstes inicialmen­t, després que s’hagi observat que l’eficàcia augmenta si es retarda la segona dosi fins a tres mesos. A més, espaiar les dosis “facilita la immunitzac­ió de més persones a curt termini”, assenyala el GCMSC.

En el cas de les dues vacunes basades en la tecnologia de l’ARN missatger, la de Pfizer-BioNTech i la de Moderna,“no hi ha dades més enllà de sis setmanes” de separació entre les dosis, assenyala l’informe. Les dues dosis de Pfizer-BioNTech s’han inoculat fins ara amb tres setmanes de diferència, i les de Moderna, amb quatre, seguint els protocols dels assajos clínics. Un recent estudi del Regne Unit avala l’eficàcia de la vacuna de Pfizer-BioNTech separant les dosis fins a sis setmanes.

“Plantejar un termini [més llarg] implicaria entrar en un terreny desconegut”, assenyala l’informe. El GCMSC adverteix que “una possible resposta immune més feble relacionad­a amb l’administra­ció d’una sola dosi augmentari­a el risc d’evolució de variants” del coronaviru­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain