La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina llança el seu passaport digital covid: amb codi QR i allotjat a WeChat

El document, també en paper, serà accessible per a les autoritats sempre

- ISMAEL ARANA Hong Kong

Nou pas de la Xina cap a la normalitat postcorona­virus. Després de ser pioner en l’ús d’eines com els codis digitals per certificar l’estat de salut o els testos massius a localitats senceres, el gegant asiàtic acaba de llançar el seu certificat digital de vacunació contra la covid. Amb aquest document pretenen facilitar que els seus ciutadans facin viatges internacio­nals amb seguretat i animar la recuperaci­ó econòmica.

Al principi el certificat emès per la Xina contindrà informació sobre els antídots contra el coronaviru­s rebuts pel titular, i també els resultats de les diferents proves de detecció del patogen a què s’hagi sotmès.

El document, la possessió del qual no és obligatòri­a, estarà encriptat en un codi QR allotjat a la popular plataforma WeChat (una barreja de Facebook, WhatsApp i d’altres) i serà accessible per a les autoritats quan convingui. També hi haurà disponible una versió en paper.

Aquest passaport sanitari, que ara per ara no s’expedeix als estrangers residents a la Xina, neix per afavorir la mobilitat segura i ordenada entre països. “La pandèmia encara està amb nosaltres, però l’economia mundial necessita començar de nou, i les trobades entre persones s’han de reprendre sense més dilació”, va dir el portaveu d’Exteriors, Zhao Lijian.

Fins ara no se sap amb quines nacions negocia el Govern xinès per garantir la interopera­bilitat d’aquest document. Tot i així, el diari estatal Global Times va dir ahir que és “molt possible i pràctic” per a la Xina establir un procés de reconeixem­ent mutu amb països que han aprovat l’ús de les vacunes xineses –va esmentar Malàisia, Singapur o Indonèsia– o veïns amb qui li convé reprendre els intercanvi­s com més aviat millor per raons econòmique­s, cas del Japó o Corea del Sud.

Això sí, sembla que Pequín continuarà obligant a complir 14 dies d’estricta quarantena a totes les persones que arribin al seu territori procedents de l’estranger, malgrat que podria estar estudiant flexibilit­zar aquest requisit en el futur per als que estiguin vacunats.

El gegant asiàtic no és aliè a l’ús d’aquest tipus de sistemes. Al principi de la pandèmia el país va posar en marxa una aplicació de rastreig que generava un codi verd per als usuaris que no havien estat en contacte proper amb un cas confirmat ni havien visitat un lloc on s’haguessin detectat contagis. Tenir el codi era obligatori per accedir al transport públic o a nombrosos edificis, però amb la millora de la situació epidemiolò­gica al país l’ús s’ha minimitzat.

Amb la posada en funcioname­nt del passaport, el país asiàtic s’afegeix a d’altres com Bahrain, que també ha desplegat un instrument similar perquè la població pugui recuperar la mobilitat i es reactivi l’economia. La Unió Europea també treballa per desenvolup­ar el seu passaport covid, amb Espanya, i altres economies dependents del turisme, com un dels principals valedors d’aquest document.

Tot i això, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha qüestionat l’ús d’aquest tipus de documentac­ió. El director executiu del seu Programa d’Emergèncie­s, Michael Ryan, va dir dilluns que amb aquests certificat­s es crearan “més desigualta­ts”, ja que encara no hi ha vacunes contra el patogen per a tothom. “Si es prenen decisions sobre el que poden fer les persones que estan vacunades i les que no ho estan la desigualta­t social que ja hi ha pot empitjorar”, va emfatitzar.

Malgrat aquestes reticèncie­s, alguns experts xinesos van manifestar que Pequín podria compartir la seva experiènci­a i proveir suport tècnic a l’OMS per organitzar el sistema. “Referent en tecnologia, les empreses xineses podrien construir una plataforma internacio­nal en una setmana. Però valdria més que fos l’OMS, en lloc d’un altre país o organitzac­ió regional, qui ho organitzés per garantir així la independèn­cia, l’equitat i la seguretat de les dades de la plataforma”, va assegurar Xiang Ligang, director de l’Aliança de Consum d’Informació.

El reconeixem­ent mutu podria ser amb països amb la vacuna xinesa aprovada, a més del Japó o Corea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain