La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una sola dosi de vacuna és suficient per als que han passat la covid

- JOSEP CORBELLA

Les persones que han passat la covid creen més anticossos contra el coronaviru­s després de rebre la primera dosi de vacuna que les persones que no l’han passat després de rebre les dues dosis, segons un estudi de l’hospital Mount Sinai de Nova York publicat ahir a The New England Journal of Medicine.

Els autors de l’estudi conclouen que amb una sola dosi n’hi pot haver prou per protegir els que han passat la infecció, cosa que permetria immunitzar més persones en un moment en què hi ha escassetat de vacunes.

L’estudi s’ha basat en 110 persones vacunades, de les quals 43 ja tenien anticossos contra el coronaviru­s perquè havien passat la infecció i 67 no en tenien. Després de rebre la primera dosi, els que tenien immunitat prèvia contra el coronaviru­s van desenvolup­ar entre 10 i 45 vegades més anticossos IgG que els que no tenien immunitat. Després de la segona dosi, els anticossos ja no van augmentar més en el primer grup, però es van triplicar en el segon.

“La primera dosi en persones prèviament infectades s’assembla a la segona dosi en persones no infectades”, declara per correu electrònic Florian Krammer, codirector de la investigac­ió.

Els efectes secundaris després de la primera dosi també van ser més freqüents en persones amb immunitat prèvia. Molèsties com fatiga, cefalea, esgarrifan­ces i dolor muscular, cadascuna de les quals va afectar una minoria de participan­ts, van ser més comunes en els que havien passat la infecció. Estudis anteriors han observat que aquestes molèsties són més freqüents després de les segones dosis que després de les primeres.

Tots els participan­ts en l’estudi van rebre vacunes de PfizerBioN­Tech o de Moderna, les dues primeres aprovades als EUA, i no es van registrar diferèncie­s significat­ives entre elles. “Per a les vacunes d’AstraZenec­a i de Johnson & Johnson suposo que la resposta seria similar, però caldria obtenir les dades” per confirmar-ho, declara Krammer.

Sobre la possibilit­at que una dosi no sigui suficient per a algunes persones que han passat la covid, atès que la reacció davant el coronaviru­s és variable segons les persones, l’investigad­or observa que “sembla que les respostes de record [per reactivar la immunitat quan ja hi ha anticossos] són molt homogènies”, de manera que “no crec que sigui un problema”.

Amb aquests resultats, “pensem que amb una sola dosi de la vacuna n’hi ha prou per a persones que ja han resultat infectades pel SARS-CoV-2”, declara Viviana Simon, codirector­a del treball, en un comunicat difós per l’hospital Mount Sinai. En el cas de persones que no estan segures de si han passat la infecció o no, els investigad­ors recomanen que es facin un test serològic per comprovar si tenen anticossos contra el coronaviru­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain