La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les molèsties de la primera dosi són més usuals amb Astra i en els joves

Els efectes adversos, semblants en tots tres fàrmacs, no duren més de dos dies

- MARTA RICART

D’ençà que van començar a rebre la vacuna contra la covid d’AstraZenec­a-Universita­t d’Oxford a Catalunya i altres autonomies fa un mes, desenes de docents, policies i altres profession­als a qui s’injecta s’han queixat dels efectes secundaris durant les hores següents. Els experts asseguren que són molèsties habituals i que no són greus.

Desenes de professors o de policies, per exemple, no han anat a treballar l’endemà de vacunar-se per aquestes molèsties, que alguns han comparat amb una grip. No són efectes anòmals després d’una vacuna i no duren més d’un dia o dos. A més, són semblants en les tres vacunes que es posen a Espanya i fins i tot en la de Janssen, que es podria aprovar avui a la Unió Europea, explica Jaime Jesús Pérez, especialis­ta en medicina preventiva i vocal de l’Associació Espanyola de Vacunologi­a. Precisa, això sí, que amb l’injectable d’AstraZenec­a les molèsties són més comunes després de la primera dosi i es redueixen fins a un 20% en la segona; amb les vacunes de Pfizer i Moderna la reacció més gran sol arribar després de la segona dosi.

Aquestes molèsties es redueixen amb l’edat, ja que la resposta immune es desgasta amb l’envellimen­t, afegeix Pérez. Que la vacuna causi efectes adversos o no, no vol dir que protegeixi més o menys.

L’últim informe de farmacovig­ilància de l’Agència Espanyola de Medicament­s, publicat dimarts, afirma que no s’ha identifica­t cap reacció adversa preocupant de les vacunes de la covid. Fins al 21 de febrer, amb tres milions de dosis injectades, hi va haver 6.266 notificaci­ons d’efectes secundaris. Els més freqüents són febre, mal de cap, dolor muscular i al braç. També hi ha marejos, nàusees o fatiga. Només un 4% de les dosis administra­des fins aquest dia eren d’AstraZenec­a, i de 120.830 injeccions es van declarar 84 casos d’efectes adversos, 69 per cada 100.000 dosis, sobretot de febre. És una taxa més baixa que en la vacuna de Moderna: 332 (amb un nombre de dosis no gaire més gran) i que en la de Pfizer, 204 casos adversos per 100.000 dosis. Les molèsties ja es van descriure en els assajos i a les fitxes de les vacunes, indica Pérez. I recorda que s’ha aconsellat prendre paracetamo­l a qui vulgui prevenir les molèsties.

La responsabl­e de vacunació a Catalunya, Carmen Cabezas, ha assenyalat diverses vegades que les reaccions no són greus. Josep González

Cambray, director general de Centres Públics, va assegurar ahir que els efectes tampoc suposen “un problema greu de baixes” als centres educatius catalans. Segons ell, en la majoria de casos l’afectat falta un dia i els centres s’organitzen per cobrir-ne l’absència. Per evitar més problemes es vacuna de manera esglaonada, no pas tot el personal d’un centre alhora, va afegir. Els efectes tampoc s’han vist greus entre els Mossos: de 10.000 agents que van formar el dispositiu electoral del 14-F, tres o quatre dies després de començar a vacunar-se, hi va haver 50 o 60 baixes, segons Interior.

La taxa més alta de notificaci­ó de reaccions ha estat en el cas del producte de Moderna

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? Vacunació de personal de farmàcies a Madrid amb la vacuna d’AstraZenec­a
EDUARDO PARRA / EP Vacunació de personal de farmàcies a Madrid amb la vacuna d’AstraZenec­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain