La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia i la Xina pacten construir plegats una estació a la Lluna

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

L’aliança entre els gegants Rússia i la Xina es podria fer realitat a la Lluna. L’agència espacial russa va informar ahir que ha signat un acord amb la seva contrapart xinesa per construir de manera conjunta una estació científica permanent al satèl·lit terrestre, possibleme­nt en la seva superfície, i que estarà oberta a l’ús d’altres països.

El director executiu de Roscosmos, Dmitri Rogozin, i el director de la xinesa CNSA, Zhang Kejian, van signar dimarts per videoconfe­rència, i en nom dels seus respectius governs, un memoràndum d’entesa per cooperar en la creació de l’Estació Científica Lunar Internacio­nal.

Els plans per arribar a Mart, en què estan implicats diversos països, no és motiu per deixar de banda el cos celeste més pròxim al nostre planeta, el seu propi satèl·lit natural. La cooperació entre Rússia, veterà en la cursa espacial, amb el seu rival de la guerra freda, els Estats Units, i la Xina, gairebé nouvingut, implica tant l’estudi de la superfície lunar com la implementa­ció de projectes conjunts a l’òrbita del satèl·lit natural de la Terra.

Roscosmos i la CNSA “cooperaran en la creació de la base lunar amb accés obert a tots els països interessat­s i socis internacio­nals”, indica l’agència russa al comunicat que va emetre. L’acord deixa oberta la possibilit­at que l’estació es construeix­i o bé a la superfície o bé a l’òrbita. Moscou i Pequín volen “enfortir la interacció en matèria d’investigac­ions científiqu­es i promoure l’estudi i ús de l’espai amb finalitats pacífiques en profit de tota la humanitat”, i preveuen, a més, la possibilit­at que en el futur s’enviï l’home a la Lluna.

L’any passat Rússia va renunciar a continuar en el programa d’exploració lunar Artemis, que lideren els EUA i que planeja tornar a posar un home a la Lluna el 2024. Segons Rogozin, el projecte s’havia “fet molt polític” i massa centrat en els EUA. Rebutjava els plans anunciats pel llavors president dels Estats Units, Donald Trump, d’explotar comercialm­ent el satèl·lit. Rogozin va mantenir la posició que la Lluna ha de ser domini públic de la humanitat.

En el transcurs de la trobada telemàtica Rogozin va convidar Zhang a assistir a l’octubre al llançament, des del cosmòdrom Vostótxni, de la Luna-25, una missió no tripulada amb què Rússia impulsarà el seu propi programa lunar. En temps de l’URSS Moscou va llançar 24 sondes lunars. Aquesta serà la primera de la Rússia contemporà­nia.

Moscou ja s’havia desmarcat del programa de la NASA per posar un home al satèl·lit terrestre

 ?? GOBIERNO DE ASTURIAS / EP ?? Un dels primers nens nascuts a Espanya l’any 2021
GOBIERNO DE ASTURIAS / EP Un dels primers nens nascuts a Espanya l’any 2021
 ?? ROSCOSMOS PRESS SERVICE HANDOUT / EFE ?? Base de Baikonur, al Kazakhstan
ROSCOSMOS PRESS SERVICE HANDOUT / EFE Base de Baikonur, al Kazakhstan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain