La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 18% dels joves de menys de 30 anys no volen tenir fills

La natalitat ha caigut un 20% l’últim any a Espanya

- CARINA FARRERAS

La tendència a la baixa de la natalitat espanyola els últims anys es veurà agreujada per la pandèmia, no només pel descens abrupte de naixements –un 20% menys nou mesos després del confinamen­t–, sinó també per les perspectiv­es futures dels joves, que estan endarrerin­t la decisió de ser pares i un nombre significat­iu no volen descendènc­ia. Un 18% de joves de 15 a 29 anys afirmen que no tindran fills i un 15% pensen que com a màxim en tindrà un, segons l’Informe Joventut a Espanya 2020, presentat ahir per l’Institut de la Joventut (Injuve).

Aquestes perspectiv­es, recollides a Injuve, se sumen a les dades negatives publicades també ahir per l’INE sobre el comportame­nt de la taxa de natalitat els últims mesos, que ja reflecteix­en els efectes del confinamen­t. Així, el novembre del 2020 la taxa interanual de naixements es va reduir més d’un 10%, i va arribar a descensos superiors a un 20% el desembre del 2020. Aquell mes van néixer 23.226 nens, el mínim en un mes des que va començar la sèrie estadístic­a, el 1941. El gener del 2021 el nombre de naixements va repuntar lleugerame­nt fins als 24.061, malgrat que aquesta xifra va ser un 20% inferior a la del mateix mes de l’any anterior. A Catalunya s’ha passat dels 5.000 naixements mensuals al setembre, quan el virus no era una amenaça global en el moment de la concepció, a un descens de 4.000 al mes de desembre.

L’enquesta d’Injuve mostra que els joves, que reconeixen que la pandèmia els ha afectat psicològic­ament (un 32%), veuen un futur més negre després d’aquesta crisi sanitària. Un 66,1% opinen que, després de la pandèmia, les seves

Els docents estaran obligats a informar de casos de violència contra alumnes que hagin passat fora de l’escola

oportunita­ts laborals i econòmique­s seran pitjors que les de les generacion­s precedents. En consonànci­a, han decidit ajornar decisions vitals, com ara la dels fills o l’emancipaci­ó de la llar familiar.

Des de la perspectiv­a històrica, l’estudi constata que el 2008 no tenien fills un 88,1%, dels joves de menys de 30 anys, mentre que el 2019 aquest percentatg­e ascendeix a un 92,2 %.

Pel que fa a l’emancipaci­ó, el retrocés en l’edat de sortida de casa dels pares no ha deixat d’eixamplar-se des del 2008: si el 2010 un 53% de joves entre 18 i 34 anys encara vivien amb els pares, el 2019 era d’un 64%. Ara la situació encara és pitjor.

D’altra banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va presentar ahir la creació d’una unitat de prevenció, detecció i actuació, ubicada dins el departamen­t, contra l’abús sexual i altres tipus de violències als menors escolars que es perpetrin tant dins com fora de l’escola. La unitat coordinarà l’actuació sobre agressions que siguin expressade­s per les víctimes, companys, professors o familiars de manera que es descobreix­in i s’actuï amb la celeritat més gran possible i s’evitin situacions com les actuals, que la víctima no sigui escoltada o possibles encobrimen­ts. S’invertiran 34,74 milions d’euros en 5 anys per incorporar un referent en violència a cada centre, formar professors i desenvolup­ar una aplicació que sigui accessible al menor o a qualsevol del seu entorn.

Amb això es vol implicar tota la comunitat educativa en l’erradicaci­ó de la violència als menors sigui on sigui que passi l’agressió i els docents, va advertir Bargalló, “estaran obligats” a informar “com fan els pediatres”, ja que “l’omissió també és una violència”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain