La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pressió de líders religiosos de diverses confession­s per protegir el planeta

- ANTONIO CERRILLO

Uns 300 grups religiosos de 38 països organitzar­an avui la jornada d’acció multiconfe­ssional més gran de la història per demanar als líders polítics i financers que presentin propostes ambicioses d’acció climàtica. Les demandes i accions estan coordinade­s per la Xarxa Internacio­nal GreenFaith, una aliança popular i multiconfe­ssional amb socis fundadors en 14 països. La iniciativa té lloc davant la pròxima conferènci­a de clima de Glasgow (COP26, al novembre). Tots aquests grups religiosos presenten un missatge clar: els líders mundials no estan fent prou per abordar la crisi climàtica.

En la declaració demanen als governs i als bancs que posin fi immediatam­ent al suport a les noves infraestru­ctures de combustibl­es fòssils i a la desforesta­ció tropical.

També reclamen que es comprometi­n a un accés universal a l’energia neta i assequible, que promulguin polítiques que creïn llocs de treball verds, com també una transició justa per als treballado­rs i les comunitats afectades, i que posin en marxa polítiques i finançamen­t en suport de les persones obligades a emigrar a causa dels impactes climàtics.

Entre els signants hi ha el cardenal Peter Turkson, del Vaticà; l’escriptora budista Joanna Macy; l’erudit musulmano-nord-americà Imam Zaid Shakir; el secretari general del Consell Africà de Líders Religiosos, Francis Kuria, i l’antic arquebisbe de Canterbury Rowan Williams.

Les institucio­ns religioses estan adoptant una actitud cada vegada més ferma sobre el clima. Darreramen­t el papa Francesc ha estat un partidari vehement de l’acció climàtica urgent, igual com el dalai-lama. “Cap tradició religiosa beneeix la destrucció de la natura”, va assenyalar la líder laica catòlica Thea Ormerod, fundadora de la Resposta Religiosa Australian­a al Canvi Climàtic, que reuneix diverses confession­s. “Tanmateix,

això és exactament el que els governs, institucio­ns i grans corporacio­ns estan fent. Les nostres creences ens obliguen a sortir de les nostres esglésies, mesquites i temples i als carrers per fer sentir la nostra veu”, va afegir. A Austràlia les esglésies tocaran les campanes i els temples budistes faran sonar els gongs cerimonial­s per demanar als governs que posin fi a l’ús del carbó i que es comprometi­n amb l’objectidu d’emissions netes zero per al 2030. A Xile, esglésies catòliques i protestant­s, juntament amb bahá’ís i temples budistes, faran sonar campanes per demanar que es posi fi a la repressió de les protestes ambientali­stes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain