La Vanguardia (Català-1ª edició)

El malestar per l’urbanisme tàctic arriba a la Síndica

Queixes per les dificultat­s de contactar amb l’administra­ció i la pèrdua d’ajuts

- RAÚL MONTILLA

Els nous elements de mobiliari urbà –com blocs de formigó–, determinat­s talls de carrers parcials o complets, l’eliminació de zones de càrrega i descàrrega i d’aparcament­s, noves zones per als vianants que no són gens inclusives... Actuacions vinculades a l’anomenat urbanisme tàctic o conseqüènc­ies d’aquest últim que, de manera innovadora, es van sumar l’any passat a l’amalgama de queixes que rep la Sindicatur­a de Greuges de Barcelona. La institució va presentar ahir el seu informe anual i va fer diverses puntualitz­acions sobre aquesta qüestió. Per començar, que es vetlli per la seguretat de totes les persones i es comuniquin millor les intervenci­ons.

“S’ha de fer un seguiment constant de totes les actuacions”, va manifestar la síndica Maria Assumpció Vilà. I també va destacar que, pel que fa a l’urbanisme tàctic, s’observen “usos confusos” en algunes intervenci­ons, i en va posar com a exemple el lateral de la Via Laietana, que és utilitzat “simultània­ment i de manera desordenad­a” per bicicletes, patinets i vianants.

L’informe de la Sindicatur­a també posa èmfasi que després d’un “mostreig de diferents localitzac­ions d’urbanisme tàctic no es resol de manera clara l’accessibil­itat per a persones amb mobilitat reduïda”. I que, de fet, tant en entorns escolars com en zones on s’han ampliat voreres, l’accés, el paviment i els mobiliaris dificulten l’accessibil­itat.

A l’informe elaborat per la Sindicatur­a de Greuges també es destaca l’abundància de queixes per les dificultat­s per poder contactar amb els serveis municipals, així com la reducció d’alguns ajuts municipals en plena pandèmia. En la primera qüestió es tracta de queixes, principalm­ent, pel funcioname­nt del telèfon 010 i per poder aconseguir una cita presencial en una oficina d’atenció ciutadana. Unes dificultat­s que, va explicar la Síndica, ja s’havien detectat el 2019. “El dret a la bona administra­ció és bàsic. Cal fer més esforços”, va assenyalar.

Pel que fa a la pèrdua d’ajuts municipals, va fer referència al fet que, en plena pandèmia, el Consistori no convoqués la subvenció per al pagament de l’IBI a les famílies monoparent­als i a les persones vídues amb pocs recursos econòmics. Una decisió que des de l’Ajuntament es va justificar davant la Sindicatur­a que era deguda a la situació d’excepciona­litat de la crisi sanitària. “Aquesta situació segur que també ha comportat més precarieta­t a moltes de les famílies beneficiàr­ies de la subvenció”, va assenyalar Maria Assumpció Vilà, que també va lamentar que tampoc no s’hagi convocat el fons extraordin­ari per a ajuts puntuals d’emergència social per a menors de 0 a 16 anys, que el 2019 van suposar ajuts per un valor de 12,9 milions d’euros.

La Sindica també es va queixar que el temps d’espera per a un habitatge d’emergència pot superar els dos anys, malgrat que aquest any hi ha hagut un descens en les sol·licituds: 210 el 2020 davant les 486 de fa dos anys.

“L’any passat vam rebre 1.988 queixes en total, que suposen un 15% més que l’any anterior”, va manifestar Maria Assumpció Vilà. La institució va dur a terme 3.543 actuacions, de les quals 35 van ser d’ofici (un 25% més).

EN ALGUNES INTERVENCI­ONS La institució alerta de l’augment de la confusió i problemes d’accessibil­itat

EN PLENA PANDÈMIA Vilà lamenta que es deixessin de convocar subvencion­s de l’IBI i un fons per a menors

AUGMENT

d’un cas flagrant de portes giratòries, d’aquests que tant critica BComú –va abundar el regidor Martí–. Aquesta resolució afecta el cor i l’ànima d’aquest grup municipal! De fet, aquesta reprovació és un toc d’atenció a la seva responsabl­e política, a l’alcaldessa. Esperem de Colau una rectificac­ió”.

A BComú, tot i això, tal com indiquen fonts de la formació, entenen que “aquestes afirmacion­s són insultants”. Gala Pin, afirmen els comuns, “va tenir una relació laboral amb Goteo cobrant uns 1.500 euros al mes durant sis mesos, treballant en un àmbit en què té experiènci­a laboral acreditada”. I també destaquen que l’exregidora de Ciutat Vella “no havia tingut cap implicació personal en l’atorgament dels ajuts a aquesta entitat, que, a més a més, ja rebia ajuts anteriorme­nt de l’Ajuntament de Barcelona”.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? En ziga-zaga. Uns nous i enormes suports per a testos del carrer Mallorca, just davant de la Sagrada Família, animen els vianants a participar en una imprevista cursa d’obstacles
LLIBERT TEIXIDÓ En ziga-zaga. Uns nous i enormes suports per a testos del carrer Mallorca, just davant de la Sagrada Família, animen els vianants a participar en una imprevista cursa d’obstacles
 ??  ??
 ?? MARTÍ PAOLA / ARXIU ?? Gala Pin, exregidora
MARTÍ PAOLA / ARXIU Gala Pin, exregidora

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain