La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els taxistes ocuparan la Gran Via quan Uber torni

Els conductors preparen una escalada de protestes que no s’aturarà fins que la multinacio­nal torni a abandonar Barcelona

- LUIS BENVENUTY

Els taxistes tornaran a ocupar la Gran Via tan bon punt Uber torni a operar a Barcelona. Recordeu els campaments que anys enrere els taxistes muntaven de tant en tant al cor de la ciutat? L’advertènci­a la fa Alberto Álvarez, alies Tito, d’Élite Taxi, la principal associació de taxistes de l’àrea metropolit­ana, poc després de saber els plans de la multinacio­nal de San Francisco. “Si Uber torna a Barcelona dimarts, ocuparem la Gran Via dimecres, i dijous, i tots els dies que faci falta –assegura Álvarez–. I, si les coses no s’arreglen abans, molt a pesar nostre, muntarem una vaga durant el Mobile World Congress. No volem arribar a aquest punt, però...”.

Uber, com va avançar La Vanguardia, preveu tornar a operar a Barcelona la setmana que ve, i pretén fer-ho amb més de 350 taxistes, convertint la seva aplicació en una radioemiss­ora molt sofisticad­a, cobrant el que marqui el taxímetre, almenys mentre ajusta el seu software als requerimen­ts de la tarifa 3, una tarifa oficial que permet establir un preu tancat.

“Aquesta manera de treballar és il·legal –continua el representa­nt dels taxistes–. Acabem de reunirnos amb Rosa Alarcón, regidora de Mobilitat i presidenta de l’Institut Metropolit­à del Taxi (Imet), i també amb diversos tècnics, i ens confirmen que qualsevol aplicació que vulgui treballar a l’àrea metropolit­ana ha de complir amb tot el sistema tarifari oficial. Tot això a Uber li és igual perquè les sancions, que fins i tot poden comportar la pèrdua de la llicència, recaurien sobre els conductors. Més de mil taxistes ja hem baixat l’app d’Uber, i si dimarts entra en funcioname­nt sol·licitarem un munt de viatges per explicar tot això als conductors. I, si és necessari, avisarem la policia”.

Fonts del Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat, tot i això, assenyalen que “Uber torna a Barcelona operant amb taxis, sense cotxes VTC. En aquest sentit, la companyia actua d’acord amb el decret 314/2016, en què es regula la intermedia­ció al sector del taxi. Correspon a l’Imet determinar els requisits i el funcioname­nt d’acord amb el reglament esmentat”. I la veritat és que les explicacio­ns de l’Imet sobre aquesta qüestió semblen insuficien­ts. L’organisme que regula el funcioname­nt del taxi a l’àrea metropolit­ana assenyala que Uber ha de complir aquest decret. “Si treballa amb una aplicació, ha d’aplicar la tarifa 3. Si treballa de manera telefònica, com una radioemiss­ora, no

La Generalita­t diu que la companyia actua segons el decret que regula la intermedia­ció al sector

fa falta la tarifa 3”, afegeix l’Imet.

Mentrestan­t Uber no es mostra disposada a fer cap pas enrere. “El servei d’intermedia­ció de taxis que volem desenvolup­ar a Barcelona és legal –diuen fonts de la companyia–, tal com diu el decret de la Generalita­t en aquest sentit, que estableix que per operar un servei amb taxímetre a Barcelona només és necessària una notificaci­ó prèvia, tal com vam fer el novembre de l’any passat”. De fet, Uber entén que, mentre no faci ús de la tarifa 3, no necessita la correspone­nt autoritzac­ió de l’Imet, i per tant pot operar segons el que marquin els taxímetres. I, mentrestan­t, els taxistes vetllen les armes. Una nova guerra del taxi s’acosta.

 ?? XAVIER CERVERA/ARXIU ?? Una protesta de taxistes entre el passeig de Gràcia i la Gran Via l’estiu del 2018
XAVIER CERVERA/ARXIU Una protesta de taxistes entre el passeig de Gràcia i la Gran Via l’estiu del 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain