La Vanguardia (Català-1ª edició)

Agricultor­s del delta del Llobregat temen la zona Zepa

- JOSE POLO Gavà

El complex equilibri al delta del Llobregat torna a ser delicat. Quan sembla que es posarà en marxa una actuació per millorar un dels àmbits, la mateixa mesura pot acabar afectant algú altre. Una part dels agricultor­s del parc agrari del Baix Llobregat, concretame­nt els de Gavà i Viladecans, van alertar ahir que la possible ampliació de la zona d’especial protecció per a les aus (Zepa) i dels espais protegits i el “no desenvolup­ament” d’un polígon agrícola profession­al “provocarà l’extinció d’aquest espai agrícola en menys de cinc anys”.

L’ampliació de la Zepa i de les reserves naturals va ser anunciada per la Generalita­t fa unes setmanes després de l’advertènci­a de la Comissió Europea per la falta de protecció del delta. Els organismes europeus van retreure que aquest espai de gran valor natural no està tan blindat com caldria. De moment no se’n sap l’abast, però la Cooperativ­a Agrícola de Viladecans i l’Agropecuàr­ia de Gavà van advertir que “ampliar més aquesta franja, agafant terreny agrícola, és inviable per als cultius, que es convertira­n en la menjadora d’aquests ocells”. També van lamentar que no estan representa­ts a la comissió del delta del Llobregat.

D’altra banda, també van recordar que les infraestru­ctures de drenatge es troben en un estat d’“abandoname­nt” des de fa molts anys, una cosa que denuncien que els sotmet a inundacion­s cada vegada que plou amb una certa intensitat, amb la correspone­nt pèrdua de producció. Van insistir que han reclamat millores en el sistema hidràulic des de l’any 2009 i van considerar que l’anunci de la Generalita­t d’invertir-hi 74 milions d’euros fins a l’any 2027 “arriba tard i és enverinat. Creiem que es vol compensar el dany que suposa l’ampliació de la Zepa”, van objectar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain