La Vanguardia (Català-1ª edició)

La moda hedonista que ve

París dicta en la seva setmana de la moda cinc tendències en clau d’optimisme i evasió

- ESCAPISME PER VEURE I TOCAR JOIES ARMADURA

MARGARITA PUIG

Barcelona

La moda del demà és optimista i positiva. Compromesa i empoderado­ra. Pensada per a una dona que creu en els contes de fades, però de fades de nova generació com les que va presentar en la seva desfilada inesperada, a la sala dels miralls del palau de Versalles, la batallador­a Maria Grazia Chiuri per a Dior. No és l’única que en aquesta setmana de la moda de París ha donat claus per a aquesta nova era capdavante­ra pel lema “We should all be feminist” que va encunyar en el seu debut per a la firma (en la presentaci­ó de la col·lecció de primavera del 2017). És qui defensa aquesta idea que la dona i el seu cos han de ser i són els autèntics protagonis­tes, però encara més la seva inesgotabl­e voluntat de canvi, la seva intel·lectualita­t i el seu esperit.

Ganes d’evasió i de viatge (és la invitació de Miu Miu, de Chloé, d’Hermès i de Balmain). De descarrega­r adrenalina (novament Hermès, com també Dior i Dries van Noten, que es van ajudar fins i tot de la dansa en les seves impactants presentaci­ons no del tot virtuals). De buscar la positivita­t en jocs de color tant en looks monocromàt­ics (Acne Studios i Chanel) com en combinacio­ns atrevides (Loewe i Nina Ricci) i en complement­s, ja siguin bosses de mà o joies que de vegades es converteix­en en armadura (sobretot Schiaparel­li, però també Paco Rabanne, Giambattis­ta Valli i novament Dior els magnifique­n en aquest sentit).

Amb molt de tweed, serrells, embuatats i sabates planes i peludes, s’apunta així un hivern diferent en què –compte!– es potencia la mirada amb maquillatg­e imponent per desviar l’atenció de la mascareta (Altuzarra, Versace i Dior) i la barreja de teixits que són per veure però sobretot per tocar. Els temps pandèmics han potenciat la necessitat de donar curs al tacte.

La primera de les cinc tendències més potents que s’han vist a París (encara que sigui en format virtual les idees han quedat clares i amb més veu que mai) és la de les noves fades que Dior explora a través d’aquella xarxa de símbols i mons de fantasia per qüestionar i desafiar, més enllà dels estereotip­s. I proposen l’autoafirma­ció amb la transforma­ció de l’uniforme del soldadet de plom en una sèrie d’abrics de caixmir blau molt femenins o la icònica jaqueta Bar esquitxada amb el

motiu cannage de Dior, en vermell i rematada amb la caputxa, com la Caputxeta d’Angela Carter i els tuls desvergony­its a tot color i volum. La recerca de l’hedonisme és clara, i l’estètica col·legial amb els pitxis, les camises blanques i els mitjons arremangat­s són una tendència en què reincideix­en les marques i que combina amb els vestits amb grans obertures, els shorts més curts (per sota de llargs abrics de tall masculí) i amb transparèn­cies destacades.

Alliberar tensions i adrenalina, llibertat de moviment i espiritual­itat a flor de pell són les claus d’una moda en què s’ensenya molta pell. Amb crop tops que deixaran un altre any el melic al descobert.

També es reincideix en un altre pas cap a la revolució dels complement­s, que es magnifique­n i agafen proporcion­s exuberants. Sobretot a Schiaparel­li. Gairebé tota en una paleta de negres, blanc ivori i blau marí, “la col·lecció està pensada per ser una tela, una sèrie d’uniformes que la dona que la porti pot decorar tant (o tan poc) com vulgui”, explica Daniel Roseberry, director creatiu de la firma que proporcion­a joies dadaistes gairebé gegantines, fins i tot per a bosses de mà. I això, les bosses de mà, es converteix­en en joies per si mateixes també a la col·lecció de Chloé o Isabel Marant, que potencien al màxim la seva diferència. En altres paraules, la bossa de mà rara triomfa. Com més complicada i diferent, millor.

L’escapisme i el viatge, sobretot les ganes de vacances (autèntique­s), és una altra tendència clau que fan que Virginie Viard per a Chanel reverteixi l’estètica de l’esquí i que Miu Miu ofereixi les seves botes estil ieti i bodies embuatats en la seva presentaci­ó més muntanyenc­a que mai. Mentre que a Balmain la fugida galàctica és l’essència, a Hermès es recorren tres continents i Isabel Marant incideix sobre un estacionam­ent circular de l’era arquitectò­nica brutalista en la seva estètica habitual impregnada d’una atmosfera de nau espacial. Perquè tal com diu ella mateixa, la crisi genera esperança, l’esperança genera escapisme, i l’escapisme porta futurisme”. Així és com apareixen també les barreges de tactes i teixits en què insisteixe­n sobretot Louis Vuitton, Loewe (amb les seves cotilles i crop tops de pell combinats amb serrells, solapes, plomissols, intàrsies i jacquards que accentuen la brillantor sintètica i elèctrica) i Schiaparel­li. O les combinacio­ns igualment insòlites de Chanel, Chloé o Acne Studios. Moda per tocar i per veure.

L’escapisme, el viatge i les vacances (les de debò) marquen les intencions de Chanel, Dior i Louis Vuitton

 ??  ?? Els complement­s, sobretot a Schiaparel­li, prenen vida pròpia. Les joies es converteix­en en cotilles, gairebé armadures que realcen l’anatomia femenina
Els complement­s, sobretot a Schiaparel­li, prenen vida pròpia. Les joies es converteix­en en cotilles, gairebé armadures que realcen l’anatomia femenina
 ??  ?? Louis Vuitton proposa barreja d’intencions i textures en la seva oda a Fornasetti, moda per veure i tocar
Louis Vuitton proposa barreja d’intencions i textures en la seva oda a Fornasetti, moda per veure i tocar
 ??  ?? La directora creativa de Chanel, Virginie Viard, s’inspira en les vacances d’esquí, les autèntique­s
La directora creativa de Chanel, Virginie Viard, s’inspira en les vacances d’esquí, les autèntique­s
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain