La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maria Barbal, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

L’autora de ‘Pedra de tartera’ critica la manca de dones

- MAGÍ CAMPS

Aquest 2021 és prolífic per a l’escriptora Maria Barbal (Tremp, 1949). Va començar l’any guanyant el premi Josep Pla amb Tàndem (Destino), ha ingressat a la Reial Acadèmia de Bones Lletres i ara Òmnium Cultural reconeix la seva trajectòri­a com a escriptora i de compromís amb la llengua i la cultura catalanes amb el 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Barbal es va considerar “honorada pel premi” i ho va agrair al seu entorn familiar i d’amistat, però també “a alumnes i professors i als lectors i lectores”. La premiada va recordar que els premiats formen part de les persones que més admira, i va referir especialme­nt Mercè Rodoreda, la primera dona guardonada, i Teresa Pàmies. També va posar èmfasi en el fet que només set dones han estat reconegude­s amb el premi durant aquestes 53 edicions.

Barbal es va referir a l’empresonam­ent del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i els altres presos independen­tistes, i es va preguntar: “Què es pretén? Una cosa que em sembla una acció delirant, com empresonar el pensament o potser, senzillame­nt, demostrar qui té el poder i la força”. També va fer una defensa de la llengua catalana, que cal utilitzar en tots els camps, i va recordar que va ser mestra de català d’Òmnium.

La novel·lista va consolidar la seva carrera literària amb Pedra de tartera, un referent de la literatura catalana que ha esdevingut un clàssic. Però la seva obra va molt més enllà, amb obres tan significat­ives com Mel i metzines i Carrer Bolívia.

Dimarts s’havia anunciat que a l’acte d’ahir, al Palau de la Música, hi seria present Jordi Cuixart, però la suspensió del tercer grau als presos independen­tistes aquell mateix dia va obligar el vicepresid­ent, Marcel Mauri, a donar l’anunci ahir de la nova premiada. Mauri va considerar que “Maria Barbal honra el Premi d’Honor” i va referir grans noms que ja formen part de la nòmina de premiats. Va fer una menció especial a les dones que, com també va recordar Barbal, estan en franca minoria. El vicepresid­ent va parlar d’un dia contradict­ori “per l’alegria del premi i per la tristesa que Cuixart hagi hagut de tornar a ingressar a la presó” sense la possibilit­at de sortir algunes hores.

En la valoració el jurat va dir: “D’acord amb les bases, el premi s’atorga a una persona que ‘per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importànci­a i exemplarit­at de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans’. Aquestes condicions es compleixen en la persona i l’obra de Maria Barbal i Farré per haver creat, a través de la seva escriptura, un espai literari i una veu pròpia: un estil contingut i essencial que proporcion­a a la seva prosa un gran to poètic, sempre al servei de la versemblan­ça”.

El 7 de juny se celebrarà l’acte solemne, en un emplaçamen­t escollit conjuntame­nt entre Òmnium i la premiada. El lloc habitual fins ara ha estat el Palau de la Música Catalana, on ahir es va fer l’anunci. El premi té una dotació de 20.000 euros i un guardó, obra d’Ernest Altés, que enfila una pedra escollida per la guardonada. Aquesta vegada serà “la pissarra, pròpia de la meva terra del Pallars, o una pedra de tartera”, va anunciar Maria Barbal.

“Què es pretén? Una cosa que em sembla una acció delirant com empresonar el pensament”, afirma

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Maria Barbal, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes
ANA JIMÉNEZ Maria Barbal, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain