La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els tres presidents del CoNCA en reivindiqu­en l’autonomia i vigència

- JOSEP PLAYÀ MASET

Amb motiu de la presentaci­ó del llibre #10anysCoNC­A es va celebrar ahir un debat al Macba sobre Passat, present i futur del CoNCA que va posar de manifest les dificultat­s per les quals ha passat aquest organisme des de la seva creació, el 1999, i la necessitat d’afrontar el futur amb un mínim d’autonomia respecte del Departamen­t de Cultura, de què depèn. L’actual presidenta, Vinyet Panyella,

els expresiden­ts Francesc Guardans (2009-2011) i Carles Duarte (2012-2019) i Xavier Fina, membre de l’equip de Josep M. Bricall, que va promoure la primera versió del Consell de la Cultura i de les Arts, van debatre sobre el que ha estat aquest organisme i sobre el seu futur.

Va obrir el foc Xavier Fina recordant que en el seu origen se seguia el model de l’Arts Council britànic, però que va topar amb l’oposició de bona part del sector cultural i de la mateixa Conselleri­a de Cultura. Es va referir a la dimissió de Bricall (de qui va lamentar la seva omissió del llibre commemorat­iu) i com les funcions executives del CoNCA van quedar relegades davant les preceptive­s.

Francesc Guardans va explicar l’entusiasme amb què va iniciar la presidènci­a i el suport del president Montilla i del conseller Joan Manuel Tresserras. Tot i així, va reconèixer que van topar amb la incomprens­ió de certs sectors per la concessió dels ajuts amb nous criteris. I va explicar la seva dimissió i de deu dels onze membres per la decisió de Ferran Mascarell de convertir el CoNCA “en un organisme assessor de la conselleri­a” a través de la llei òmnibus.

Carles Duarte, que va agafar la presidènci­a després d’un període d’interinita­t, va assenyalar que la seva prioritat va ser “salvar” la institució i va explicar que es van cende trar en l’estatut de l’artista, les avaluacion­s estratègiq­ues, el suport al mecenatge (es va impulsar la Fundació Catalunya Cultura) i la revisió dels premis Nacionals.

Finalment Vinyet Panyella va reconèixer que “el valor de la consellera Maria Àngels Vilallonga [amb la renovació del plenari el 2020] i l’aval de la comissió de cultura del Parlament” han permès la “resurrecci­ó” del CoNCA després de la seva tercera gran crisi. Com a objectius de futur va assenyalar la millora del finançamen­t i el mecenatge cultural, l’ordenació de la política cultural (amb un pacte nacional a través d’una taula interadmin­istracions) i el suport a la creació.

Dues qüestions van quedar en l’aire amb opinions no coincident­s: la recuperaci­ó de funcions executives per part del CoNCA i la dependènci­a de la conselleri­a o del Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain