La Vanguardia (Català-1ª edició)

El bloqueig del SEPE revela la vulnerabil­itat amb els ciberatacs

Més de 200.000 gestions queden paralitzad­es pel virus, segons els sindicats

- EDUARDO MAGALLÓN

En la majoria de les oficines del Servei d’Ocupació Públic Estatal (SEPE) de Barcelona es va repetir ahir la mateixa escena. Els funcionari­s buscant als magatzems les velles sol·licituds en paper blanc amb lletres verdes en les que s’omplien a mà els diferents tràmits per demanar l’atur. Aquelles sol·licituds en un plec amb dos fulls es van omplir ahir a mà i es van guardar en un calaix fins que es restableix­in els sistemes informàtic­s del gestor públic de les prestacion­s d’atur, bloquejat completame­nt per segon dia per un atac cibernètic. Quan? El Ministeri de Treball de Yolanda Díaz va ser incapaç ahir de donar un previsió de reobertura del SEPE.

Els sindicats i els experts en ciberdelin­qüència consultats temien que l’afectació durarà diversos dies. La crisi per la qual travessa el SEPE després de ser atacat per l’última versió del virus RYUK mostra les vulnerabil­itats de les administra­cions públiques i de les empreses amb atacs a gran escala.

Ahir hi va haver una reunió dels directors provincial­s del SEPE de la qual no va transcendi­r res. Josetxo Gandara, responsabl­e d’acció sindical del sector de l’Administra­ció General de l’Estat de CC.OO., es va lamentar que els treballado­rs del SEPE no hagin rebut “ni una sola pauta des de la direcció general establint els criteris de funcioname­nt o servei mentre duri aquesta incidència”. Françoise Calvo, responsabl­e d’UGT en el SEPE, es va expressar en els mateixos termes: “No sabem res i ningú no ens ha donat cap indicació. Hi ha informàtic­s que ens expliquen que dilluns podrem treballar, i d’altres, que serà més tard”.

El Ministeri de Treball va enviar ahir un comunicat en el qual assegurava que “es treballa per poder restablir el servei en les màximes condicions de seguretat com més aviat millor”.

Els sindicats calculen que cada dia a les 710 oficines presencial­s del SEPE més les 50 virtuals s’atenen al voltant de 100.000 cites. Això significa que després de dos dies d’aturada ja s’han deixat de tramitar unes 200.000 peticions. Marisa Pérez, delegada d’USO en el SEPE, diu que tots els ERTO que s’han enviat des de

ESTRATÈGIA Els sindicats es queixen de la falta de directrius des del Servei d’Ocupació

dimarts al sistema automatitz­at de validació no s’hauran pogut gestionar. Calvo afegeix que aquest bloc previsible­ment provocarà un retard major en tota la gestió de les prestacion­s. Manuel Galdeano, responsabl­e de CSIF al SEPE, precisa que “evidentmen­t s’endarrerir­à la seva gestió mentre no es resol la incidència”.

El SEPE va recordar ahir que les oficines presencial­s continuen obertes i que qui tingui cita prèvia hauria d’anar-hi. Maria Pérez va explicar que la gestió de les cites prèvies és diferent en funció de la província. A Barcelona, per exemple, s’alliberen d’un dia per l’altre o per als propers dies. En canvi en províncies com Madrid es donen a dos mesos vista. Per això, Pérez avisa que si no

 ??  ?? Les 710 oficines presencial­s del SEPE estan tancades per l’atac informàtic
Les 710 oficines presencial­s del SEPE estan tancades per l’atac informàtic
 ?? EDUARDO PARRA / EP ??
EDUARDO PARRA / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain