La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ningú no és immune

- Josep Valor

El ciberatac patit pel SEPE posa novament d’actualitat l’atac als sistemes informàtic­s d’empreses i institucio­ns. Aquests existeixen des que els ordinadors van entrar en les empreses i es van anar convertint en elements indispensa­bles per al seu funcioname­nt. L’adveniment d’internet i la connectivi­tat amb l’exterior van fer possibles els atacs remots, el que ha facilitat que alguns per diversió, altres per motivacion­s econòmique­s, i altres amb intencions polítiques, s’hagin dedicat a interferir en el funcioname­nt de les organitzac­ions.

Ningú no és immune a aquests atacs, i l’augment del teletrebal­l amb la pandèmia ha incrementa­t el perímetre de l’organitzac­ió i, per tant, les possibilit­ats d’atac de forma exponencia­l. Els més comuns i no per això menys perillosos són els denominats de ransomware o de petició de rescat. Una distracció amb un compte d’accés, normalment robant un nom d’usuari i contraseny­a via phishing, permet als intrusos col·locar a l’ordinador de l’usuari o en un servidor un petit programa que espera la connexió d’un administra­dor a qui roba les claus d’accés. Una vegada obtingudes, s’instal·la un programa que encripta el sistema i demana un rescat per recuperar el contingut, normalment informació i programes. A més, ja que l’atacant és dins del sistema, pot aconseguir còpies de la informació emmagatzem­ada i posteriorm­ent vendre-les al millor postor.

Aquests atacs són tan comuns que s’ha desenvolup­at una indústria al seu voltant. Hi ha empreses en la dark web especialit­zades en robar noms d’usuari i contransen­ya que es posen a subhasta perquè altres organitzac­ions realitzin l’atac. Existeixen fins i tot organitzac­ions que proporcion­en de forma remota, des del núvol, el software per envair els sistemes i encriptar en el format software as a service, com si es tractés de Salesforce, per comparar-ho amb una empresa legal.

Com evitar ser atacat? Primer, els màxims responsabl­es de l’organitzac­ió han de ser conscients del perill; si no hi ha consciènci­a

es restableix el sistema informàtic aviat a Barcelona, ja no hi haurà noves cites prèvies.

Fonts del Ministeri de Treball van explicar ahir que “no hi ha hagut sostracció de dades i que els sistemes operatius i de gestió del SEPE, així com els servidors, no han resultat fets malbé pel ciberatac. Per tant, la gestió de nòmines de prestacion­s en general i d’ERTO en particular no es veu afectada per l’incident”.

Les mateixes fonts van afegir que “s’ha elaborat una llista amb les persones que tenien cita prèvia assignada i estan sent ateses telefònica­ment”. El SEPE va informar també que “mentre duri aquesta situació no es comptabili­tzaran els terminis de còmput vigents en la tramitació de les diferents prestacion­s o subsidis”. Tampoc no serà necessari renovar la demanda d’ocupació: “Es renovarà automàtica­ment o es podrà renovar una vegada establert el servei sense pèrdua de drets”, va informar l’organisme a les seves xarxes.

I mentre es restableix­en els equips, ahir el sindicat USO va anunciar la data dels seus dos dies de vaga en el SEPE en protesta per la falta de mitjans. Seran els dies 29 i 30 de març, just quan es tanquen les nòmines a pagar a l’abril. Fonts d’USO van dir que han rebut uns 1.500 correus de suport a la convocatòr­ia d’una plantilla de més de 7.000 treballado­rs. Altres sindicats, com UGT, creuen que encara que hi ha motius de sobra per a la vaga ara no és el moment.

Des de Barcelona, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, va explicar ahir que es van tallar “ràpidament” les línies de comunicaci­ó informàtic­a amb el SEPE quan es va produir l’atac informàtic per protegir els sistemes. El departamen­t ha donat indicacion­s a fi que totes les gestions que s’han de fer des del SOC i després passar al SEPE es continuïn fent d’aquesta manera.

SEGURETAT El SEPE assegura que les dades confidenci­als dels ciutadans estan fora de perill

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain