La Vanguardia (Català-1ª edició)

Institucio­ns i empreses en el punt de mira

Els atacs informàtic­s es disparen durant la pandèmia

- TONI MUÑOZ

La llista d’institucio­ns, organismes públics, empreses i ciutadans atacats pels ciberdelin­qüents és llarga. I més que ho serà. En un món cada vegada més digitalitz­at, ningú no està completame­nt fora de perill. Dimarts va ser el SEPE, però no va ser l’únic. També va patir els estralls dels pirates informàtic­s el servei de ginecologi­a i reproducci­ó assistida de la Clínica Dexeus, com ja ho van fer mesos enrere l’hospital Moisès Broggi o l’hospital del Mar, on es van amenaçar les dades clíniques dels pacients.

El virus maliciós que inoculen els ciberdelin­qüents és el conegut com ransomware, que significa rescat del programari. Envien un enllaç per correu electrònic que en cas que algú el punxi activa un virus que es reprodueix per tot el sistema encriptant automàtica­ment els arxius. És com un segrest en el qual els delinqüent­s reclamen un rescat per desencript­ar les dades. Darrere hi ha organitzac­ions criminals especialit­zades establerte­s a qualsevol lloc del món o delinqüent­s que han reorientat el seu negoci i troben en la deep web fórmules per llançar virus maliciosos.

Els danys són devastador­s. Diversos ajuntament­s catalans també van ser atacats i van arrossegar les seqüeles durant mesos. El virus va inutilitza­r els servidors i va impossibil­itar qualsevol tràmit per senzill que fos: des del pagament d’impostos, inscripcio­ns en el padró o l’accés a historials... A Cambrils, fins i tot era impossible manllevar un llibre de la biblioteca. Aquest Ajuntament, l’atac del qual va ser perpetrat al desembre, ha viscut un lent procés de recuperaci­ó. No va ser fins ahir quan es va donar per ressuscita­t tot el servidor municipal tot i que encara falten uns dies per donar-lo per recuperat.

Els atacs informàtic­s són l’única modalitat delictiva que ha crescut durant la pandèmia. A Catalunya, mentre la delinqüènc­ia ha baixat un 26%, els delictes informàtic­s han augmentat un 15%, segons els Mossos. La proliferac­ió del teletrebal­l ha deixat més exposats els servidors de les empreses, corporacio­ns o institucio­ns. L’empresa

SEGONS EL CCN Un 23% de les grans empreses espanyoles han estat atacades

de cibersegur­etat Checkpoint va assegurar en un informe publicat a l’octubre que els atacs del tipus ransomware s’havien incrementa­t un 160% en l’últim trimestre del 2020 a tot Espanya.

La tendència és creixent. El 2018, el Centre Criptològi­c Nacional (CCN), que depèn del CNI, va detectar 38.000 incidents en el sector públic, la qual cosa ja va suposar un augment del 43% respecte al 2017. I en el seu últim informe del 2020, el CCN va alertar que un 23% de les grans empreses espanyoles ha patit atacs. La xifra baixa fins al 12% en el cas de les pimes. Els casos continuara­n en augment.

 ?? ISTOCKPHOT­O ?? Els ciberdelin­qüents actuen des de qualsevol lloc del món
ISTOCKPHOT­O Els ciberdelin­qüents actuen des de qualsevol lloc del món

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain