La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern dona ajuts de 470 milions a empleats en ERTO i autònoms

Subvenció a sis de cada deu treballado­rs per compte propi

- EDUARDO MAGALLÓN

El Govern pagarà la setmana que ve 468 milions d’euros en ajuts directes als autònoms catalans afectats per la crisi de la pandèmia i als treballado­rs que continuen en ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació). És la partida de més envergadur­a de recursos de la Generalita­t per a treballado­rs des que va començar la pandèmia.

El paquet més important és el dels autònoms. En aquell col·lectiu, la factura de l’ajuda extraordin­ària de 2.000 euros per persona s’elevarà a 374,7 milions d’euros. Són 94,7 milions més del previst inicialmen­t, segons va informar ahir el conseller de Treball, Chakir el Homrami. El programa es va engegar després d’una primera ajuda de 2.000 euros a 142.000 autònoms al desembre. Abans va fracassar el primer mecanisme, que era limitat a 20 milions i que va generar un col·lapse del sistema i el posterior cessament de l’anterior cúpula de Treball.

Tenint en compte que a Catalunya

actualment hi ha un total de 327.771 autònoms, això significa que l’ajuda la rebran gairebé sis de cada deu treballado­rs en aquell règim.

El conseller de Treball va informar ahir també que els ajuts als empleats en ERTO (expedients de regulació temporal d’ocupació) s’eleven des dels 600 euros previstos inicialmen­t a 900 euros. La quantia dependrà del nombre de mesos que portin els empleats en situació d’atur.

Percebran 600 euros els que acumulin fins a tres mesos en ERTO, 700 euros els que portin entre quatre i cinc mesos, 800 euros els qui sumin entre sis i set mesos com aturats temporals i 900 euros aquells amb entre vuit i deu mesos. Segons va explicar

El Homrani, l’ajuda la cobraran un 70,45% dels catalans amb un ERTO actiu, que eren 190.902 persones a finals de febrer.

Els beneficiar­is dels dos ajuts seran un total de 329.188 persones. D’aquestes, 187.392 són autònoms. Els 141.796 restants són els que percebran la prestació per estar en ERTO. En aquest grup s’inclouen també els treballado­rs amb contracte fix discontinu que actualment estan desocupats.

Els ajuts s’han pactat al si del Consell Català del Treball Autònom i en el Consell del Diàleg Social. Ahir l’UGT va demanar al Govern de continuar treballant en l’àmbit del diàleg social.

El conseller El Homrani va destacar que el seu departamen­t treballa amb l’escenari de tancar tots els pagaments “en dues setmanes”, perquè arribin als afectats “el més ràpid possible”. Segons la seva opinió, les dades són “molt preocupant­s” perquè “una gran part” dels sol·licitants té uns ingressos per sota de 5.000 euros i un percentatg­e que no és petit d’autònoms “va tenir ingressos negatius el 2020”.

Els ajuts als empleats en expedient temporal cobreixen el 70% dels que continuen aturats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain