La Vanguardia (Català-1ª edició)

El propietari de Zara evita les pèrdues gràcies al boom de la venda en línia

Inditex guanya 1.106 milions, un 70% menys, en el pitjor any per a la moda

- MAITE GUTIÉRREZ

El grup Inditex ha aconseguit esquivar les pèrdues en el pitjor any per a la indústria de la moda gràcies al boom de la venda en línia. La companyia ha tancat l’exercici 2020 amb un benefici de 1.106 milions d’euros, un 70% menys que fa un any, després de reduir un 28% la seva facturació, fins als 20.402 milions d’euros. Una caiguda de guanys sense precedents per a la cotitzada però que, encara així, aconseguei­x millors resultats que la majoria del seu principals competidor­s.

El canvi d’hàbits dels consumidor­s a causa de la pandèmia al costat de l’estratègia digital de la companyia, que desenvolup­a de forma intensiva des de fa una dècada, ha disparat la facturació a través del canal en línia, salvant així part de l’efecte negatiu de les restriccio­ns per la covid. La venda en línia va créixer un 77%, fins als 6.612 milions d’euros. Aquest canal ja aporta gairebé un terç dels ingressos totals del grup, quan l’any anterior va suposar un 14%.

El perfil del comprador digital “és heterogeni”, va assenyalar el president de la companyia, Pablo Isla, durant la presentaci­ó dels resultats anuals aquest dimecres. Persones de totes les edats i sobretot, clients habituals. “Gairebé el 100% del creixement en línia és orgànic”, va destacar Isla. Una transforma­ció comercial que no ha deteriorat els marges de la companyia, va continuar, gràcies a la gestió i a la integració omnicanal de tota la xarxa de botigues.

Aquest salt digital es mantindrà en el futur. Per a aquest any, el president d’Inditex preveu que la venda en línia continuarà augmentant a un ritme important malgrat la relaxació de les restriccio­ns. Inditex espera que tota la seva xarxa de botigues físiques estigui ja oberta per a mitjans d’abril, amb la qual cosa el nivell de facturació per aquest canal també creixerà.

La inversió en integració tecnològic­a i digital i l’adaptació del parc de botigues d’Inditex ha superat els 11.000 milions d’euros des de l’any 2012. Un procés que la companyia intensific­arà els propers dos anys, amb una inversió prevista de 2.700 milions. El grup compta amb un sistema digital propi que li permet adaptarse amb molta facilitat a la demanda i que integra completame­nt la botiga física i la digital. En total, les vuit marques del grup compten ja amb 50 milions d’usuaris que compren sobretot a través de l’app per al mòbil, amb un tiquet mitjà superior al del canal físic, si bé el percentatg­e de devolucion­s també és més gran.

Per contra, Inditex ha continuat tancant de forma definitiva botigues físiques, amb l’objectiu de tenir menys establimen­ts però de més qualitat, més grans i en millors ubicacions. A 31 de gener, tenia 6.829 establimen­ts, 640 menys que fa un any i per a aquest 2021 preveu absorbir 400 més. A Espanya, compta amb 1.411 botigues amb una plantilla d’empleats fixos de 36.600 persones que s’ha mantingut malgrat els tancaments i les limitacion­s a l’activitat comercial.

Les perspectiv­es de negoci per a aquest any són positives, va destacar Isla. Si s’exclouen els cinc mercats principals on les botigues encara estan tancades per les restriccio­ns de la covid (Alemanya, Brasil, Grècia, Portugal i Regne Unit), les vendes en la primera setmana de març van créixer un 2%.

El grup que presideix Pablo Isla accelera la transforma­ció digital i ja factura un terç del total per aquest canal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain