La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abertis perd 392 milions per la caiguda del trànsit

Els ingressos cauen un 24% fins als 4.054 milions

- BARCELONA

Redacció i agències

El grup Abertis va perdre 392 milions d’euros en el 2020 degut principalm­ent a la menor activitat per l’impacte de la pandèmia, la qual cosa va portar a una caiguda del trànsit a les seves autopistes del 21%. El 2019, sense aquell factor extraordin­ari, la companyia havia guanyat 352 milions.

La companyia, controlada per la italiana Atlantia i l’espanyola ACS, va tancar el 2020 amb uns ingressos de 4.054 milions d’euros, un 24% menys, i un benefici brut d’explotació (ebitda) de 2.628 milions, un 30% menys. A causa de la pandèmia i com a conseqüènc­ia de les restriccio­ns a la mobilitat imposades als diferents països, l’activitat del grup va tenir una important caiguda durant l’exercici. Els principals descensos es van produir als utilitaris, un 25%, mentre que el transport de vehicles pesants es va veure menys afectat i només va retrocedir un 6%.

Europa va ser el mercat on més va caure el trànsit –amb Espanya (-31%) i Itàlia (-28%) al capdavant–, mentre que a Amèrica el descens va ser menor. La caiguda del trànsit va marcar els resultats de grup, que també es van veure impactats pels canvis en el perímetre, el venciment de la concessió d’Aumar a Espanya i l’efecte del tipus de canvi.

Totes la concession­s del grup es van mantenir operatives durant la pandèmia al tractar-se d’un servei essencial. A més, Abertis va monitorar la situació de les diferents unitats de negoci per assegurar el compliment dels compromiso­s financers als països. També va dur a terme un pla d’accions encaminade­s a reduir l’impacte de la pandèmia, basades en eficièncie­s en costos, prioritzac­ió d’inversions, refinançam­ent del deute a curt termini i el mantenimen­t d’una forta liquiditat. L’exercici va estar marcat per un fort creixement internacio­nal, en un any en què la inversió total va ascendir a 2.583 milions d’euros, davant els 670 invertits el 2019.

La majoria de la inversió efectuada el 2020 va correspond­re a les operacions de creixement de RCO a Mèxic (1.521 milions) i de la concession­ària Elizabeth River

Crossing als Estats Units (585 milions), mentre que la inversió orgànica se situa en 397 milions, que es van destinar principalm­ent a l’ampliació de la capacitat de les autopistes del Brasil (174 milions) i de França (132 milions).

Abertis va destacar ahir que, malgrat la pandèmia, el grup va mostrar un bon accés al mercat durant el 2020, amb una emissió de 4.000 milions en bons. El grup tenia liquiditat de més de 7.500 milions d’euros a 31 de desembre, sense venciments materials de deute abans del 2023 a Abertis Infraestru­cturas. El deute financer net consolidat d’Abertis es va situar en desembre del 2020 en els 23.971 milions d’euro,s i els actius, en 46.558 milions. El consell d’administra­ció d’Abertis, reunit ahir, va convocar junta d’accioniste­s per al proper 20 d’abril, on proposarà el pagament d’un dividend a compte del 2020 per un import total de 601 milions.

La companyia preveu aprovar el pagament d’un dividend de 601 milions d’euros en la junta de l’abril

 ?? HOWARD SAYER / GETTY ?? Una de les autopistes d’Abertis als Estats Units
HOWARD SAYER / GETTY Una de les autopistes d’Abertis als Estats Units

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain