La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hospital Clínic i Leitat creen un centre de tecnologia avançada

El Clinical Advanced Technologi­es Institute preveu una inversió de 54 milions

- BLANCA GISPERT

L’ecosistema innovador de Barcelona fa un pas cap endavant. En plena pandèmia, l’hospital Clínic de Barcelona i el centre tecnològic Leitat han firmat un acord per crear el Clinical Advanced Technologi­es Institute (CATI), un centre tecnològic amb vocació internacio­nal que pretén reunir sota un mateix sostre universita­ts, empreses i hospitals. L’objectiu és impulsar la transferèn­cia de la ciència al mercat.

La iniciativa va començar a gestar-se a l’agost i es va presentar ahir com un projecte al marge dels plans d’ampliació de l’hospital Clínic. Els impulsors van explicar a La Vanguardia que el centre s’ubicarà a l’Eixample Esquerra i tindrà un impacte urbanístic significat­iu. El pla inclou la demolició de la parròquia de Sant Isidor del carrer Urgell. El Clínic i Leitat han segellat un acord amb l’arquebisba­t de Barcelona que inclou la cessió del dret de superfície per un termini de 75 anys.

“La proximitat amb l’hospital era indispensa­ble per reunir docència, innovació i investigac­ió. L’arquebisba­t ens ha ofert aquest espai infrautili­tzat per ajudar a contribuir a l’avenç científic i tecnològic”, comenten els impulsors del CATI, el doctor Josep Maria Campistol, director general del Clínic; el doctor Joan Parra, conseller delegat de Leitat; el doctor Lluís Donoso, coordinado­r del CATI i director del Centre de Diagnòstic de la Imatge del Clínic, i Esteve Trias, director tècnic de Teràpies Avançades. L’arquebisba­t va confirmar ahir en un comunicat la decisió i va indicar que la comunitat parroquial de Sant Isidor serà acollida a l’església veïna de Sant Josep Oriol.

La inversió inicial per posar en marxa el centre ascendeix a 54 milions d’euros. Els impulsors preveuen destinar 21,7 milions a la construcci­ó de l’edifici (que ocuparà uns 8.000 m2) i 32,3 milions a equipament tecnològic. El finançamen­t procedirà d’aportacion­s d’empreses privades que ja s’han compromès a participar en el projecte i d’ajuts públics procedents dels fons de recuperaci­ó europeus i de l’administra­ció autonòmica i central. En les properes setmanes, Clínic i Leitat preveuen constituir una fundació privada per canalitzar els fons i l’organitzac­ió del projecte. El centre estarà acreditat per Acció (Generalita­t) i reconegut pel Ministeri d’Economia i Competitiv­itat.

Els impulsors calculen que, en el millor dels escenaris, el CATI obrirà les portes en el segon semestre del 2024. Mentrestan­t, s’habilitara­n espais del Clínic i de Leitat per acollir les primeres iniciative­s compromese­s. Entre els centres que han assegurat la seva participac­ió es troben la Universita­t de Barcelona, l’hospital Sant Joan De Déu i l’Institut d’Investigac­ions Biomèdique­s August Pi i Sunyer.

També han mostrat el seu compromís desenes d’entitats i empreses del territori. Entre elles destaquen: el Barcelona Supercompu­ting Center, Barcelona

Institute For Global Health, Barcelona Beta Brain Research Center, Centre de Medicina Comparativ­a i Bioimatge de Catalunya, Fundació Mobile World Capital, Iese Business School, Unió Catalana d’Hospitals o la Fundació Pasqual Maragall. En el camp empresaria­l, han mostrat interès corporacio­ns com Aidoc, AIS Channel, Canon, Cellnex, Ficosa,

Seidor, FC Barcelona Innovation Hub, Fresenius, Hipra, Seidor, Siemens, iVascular, Drager o Medtronic.

L’objectiu, comenten, és que el CATI sigui molt més que un viver d’empreses on es lloga la superfície. “Posarem a disposició de les companyies els 6.500 profession­als del Clínic i els 500 del Leitat. Volem que el centre desenvolup­i tecnologia pròpia amb projecció global, que vinguin grans multinacio­nals a desenvolup­ar-hi els seus projectes més innovadors. Volem que se solucioni una vegada per sempre el problema de la transferèn­cia tecnològic­a al mercat i que això passi a Barcelona”. El focus estarà posat en tota mena de tecnologie­s aplicades a la salut i la medicina, des de la impressió 3D fins a la robòtica, la intel·ligència artificial o la sensòrica.

Els impulsors asseguren que l’interès de les grans corporacio­ns és elevat i que ja han començat a buscar al centre de Barcelona un segon emplaçamen­t, d’uns 10.000 m2, per si el primer espai es queda petit. L’R+D no pot esperar.

INSTITUCIO­NS

El finançamen­t procedirà d’aportacion­s privades i ajuts dels fons de recuperaci­ó de la UE

El projecte inclou la demolició de la parròquia de Sant Isidor del carrer Urgell per edificar el centre

 ?? LV ?? Els doctors responsabl­es del projecte Esteve Trias, Josep Maria Campistol, Joan Parra i Lluís Donoso
LV Els doctors responsabl­es del projecte Esteve Trias, Josep Maria Campistol, Joan Parra i Lluís Donoso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain