La Vanguardia (Català-1ª edició)

Roser Messa, historiado­ra; publica ‘Espías de Barcelona’

-

Tinc 51 anys: fascinada pels espies des que vaig llegir la carta del meu avi torturat a la txeca del Tibidabo. Després de 20 anys de presó per assassinar Trotski, Mercader va ser enverinat amb un rellotge. Joan Pujol va fer creure a Hitler que el desembarca­ment no seria a Normandia i així va canviar la història

Suposo que jugava a totes bandes.

Però el seu gran triomf va ser fotografia­r els manuals d’Enigma, la màquina que encriptava els missatges alemanys. Així va canviar la història.

Imagino que a la Barcelona de la Guerra Civil tothom era espies de tothom.

I de vegades s’equivocave­n. Bertran i Musitu va retransmet­re les coordenade­s de casa seva, on havien ubicat oficines republican­es, però va errar i els italians van bombardeja­r els veïns.

També s’espiava en família?

Alfonso Laurencic va arribar a Barcelona amb la seva família d’editors distingits el 1921. Era un amant de la bona vida i, poliglot, es va fer espia de la Generalita­t, però va robar de la caixa i va acabar amb els dos germans en una txeca.

Allà van fer que es penedís?

Poc, perquè va convèncer els carcellers que podien dissenyar txeques més terrorífiq­ues encara, amb dispositiu­s de tortura esgarrifos­os, a canvi de privilegis carceraris. I quan arriben els franquiste­s delata tothom, però només per acabar sent afusellat al Camp de la Bota.

El bon espia sap ser doble o triple?

Per això em resulta fascinant la capacitat d’adaptació de Josep Pla i com treballa per a Franco primer i, després, per als aliats.

Aquest gir també el va fer Franco.

Pitjor que Pla, que va saber servir també després al nou ordre predemocrà­tic espanyol.

I sense deixar mai de ser gran prosista. Una altra escriptora va ser Pilar Millán-Astray, germana del fundador de la Legió. Va arribar a Barcelona amb el seu pare, que va dirigir la policia durant la I Guerra Mundial. Es va quedar vídua amb tres fills i amb seus contactes va fer d’espia per als alemanys des de l’hotel Colón.

I després de la guerra va seguir espiant? D’una altra manera, perquè es va reconverti­r en autora teatral d’èxit amb obres com La tonta del bote. Va prendre partit pels franquiste­s i va ser reclosa per la República a València, experiènci­a que va relatar en un llibre. Va morir el 1949.

L’espia barceloní que va canviar la història, a més de Garbo, va ser Ramon Mercader? Però és més interessan­t la seva mare, María Caridad del Río, de família de rics indians casada amb un burgès, que acaba sent anarquista i després comunista i que odiava tant el seu marit que va passar informació perquè bombardege­ssin les seves pròpies empreses. Se separa, la tanquen en un manicomi, i fuig a París, d’on torna a l’Eixample ja com a espia de Stalin.

I va enviar el seu fill a assassinar Trotski? I en Ramon el pela, és apallissat pels seus guardaespa­tlles i després passa 20 anys a la presó mexicana. En sortir marxa a Rússia i descobreix que aquell paradís és un desastre per a la majoria, encara que ell sigui un privilegia­t, així que decideix anar-se’n a la Cuba de Fidel, on mor poc després enverinat per un rellotge de poloni radioactiu que havia estat el regal de comiat a Moscou dels soviètics.

Lluís Amiguet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain