La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid copia Catalunya

- Jordi Juan Director

La decisió final de si se celebraran o no eleccions autonòmiqu­es a la Comunitat de Madrid la prendran els jutges. Els sona de res? Doncs sí, com va passar a Catalunya. És evident que a Espanya no només no es resolen els conflictes polítics pendents, com el cas català, sinó que s’exporten els problemes a altres comunitats. Si a Catalunya es va acabar votant el 14-F per imperatiu jurídic contra la proposta de la Generalita­t de votar al maig, a Madrid serà el Tribunal Superior de Justícia de Madrid el que haurà de dilucidar si es vota el 4 de maig o si prosperen les dues mocions de censura presentade­s contra Isabel Díaz-Ayuso. Els jutges tenen 48 hores per decidir sobre el recurs presentat per la Mesa de la diputació permanent de l’Assemblea contra la celebració de les eleccions.

Si els magistrats acaben donant la raó a Ayuso, els bons propòsits d’obrir una llarga temporada en la política espanyola sense cap contesa electoral s’hauran esvaït. I ja saben vostès que quan es viu en campanya permanent no es governa igual. Si el 4-M hi ha eleccions a Madrid, donin per fet que la carpeta catalana, amb els indults, reformes de Codi Penal i taules de diàleg, tornarà a entrar a la nevera fins a nou avís.

En aquesta mateixa línia de congelar el diàleg, el pacte anunciat ahir entre ERC i Junts en la Mesa del Parlament pressuposa que hi haurà també acord de govern i que, per tant, es dissipa l’opció d’un govern dels republican­s i els comuns, amb suport extern del PSC. Semblava bastant clar que els independen­tistes acabarien pactant, malgrat les seves diferèncie­s, i la millor goma d’enganxar han estat les últimes decisions de la Fiscalia i del Parlament Europeu. Si Junts imposa les tesis d’unificar també les polítiques d’oposició al Govern al Congrés, Pedro Sánchez perdrà ERC, com un dels seus comptats aliats.

Sembla que tot s’enfoca a mantenir les polítiques de confrontac­ió. Un altre exemple: la candidata a presidenta del Parlament, Laura

Borràs, té data de caducitat per la causa judicial pendent que li pot acabar costant la inhabilita­ció. Ja no ve d’aquí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain