La Vanguardia (Català-1ª edició)

França dedicarà un museu a les víctimes del terrorisme

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

França construirà un museu –i alhora memorial– dedicat a les víctimes del terrorisme “perquè els seus noms i els seus rostres no s’esborrin mai”, segons va explicar ahir el mateix president Emmanuel Macron al diari Le Parisien.

El cap d’Estat francès ja havia avançat les seves intencions sobre la matèria el setembre del 2018, però ara el projecte està més madur. Macron va decidir oficialitz­ar-lo coincidint amb la jornada nacional d’homenatge a les víctimes d’atemptats (l’11 de març va ser escollit perquè és el dia dels atemptats d’Al-Qaida a Madrid, el 2014).

Encara no se sap la ubicació exacta del futur museu-memorial, que tindrà uns 4.000 metres quadrats, però serà a la regió parisenca, bé a la mateixa capital o en algun dels seus suburbis. La idea és col·locar la primera pedra l’11 de març de l’any vinent, durant la presidènci­a francesa de la Unió Europea i poques setmanes abans de les noves eleccions a l’Elisi. Es preveu obrir al públic les instal·lacions al museu el 2027.

“Davant d’aquells que volen dividir-nos i que combaten els nostres valors, aquest museumemor­ial és un acte de resistènci­a”, va insistir Macron.

Segons el concepte que s’està estudiant, el museu recordarà els atemptats que s’han d’internacio­nalització del terrorisme i exhibirà objectes que es conserven dels atemptats i de les seves víctimes. Hi ha quatre museus més de la mateixa índole al món, com el de Nova York sobre l’11-S, però el de París serà el primer que no se centra en un atemptat sinó en el fenomen terrorista en general. Segons el director de la iniciativa, Henry Rousso, el museu ajudarà a entendre com la societat francesa i altres països s’han transforma­t davant l’amenaça terrorista. “Parlarem d’una cosa que està lligada a la mort, però

Preservar la memòria dels atemptats és “un acte de resistènci­a”, segons Macron

volem fer un lloc de vida”, va dir Rousso a l’emissora France Info. Es tindran presents, en la didàctica, les visites escolars. Es tindrà molta cura d’evitar qualsevol sensació que es glorifica els terroriste­s, igual com tampoc no s’enalteix els nazis als museus encara que hi siguin presents.

Macron va presidir ahir la cerimònia anual d’homenatge a les víctimes del terrorisme als Invàlids, encara que aquest cop no va pronunciar un discurs. Després es va desplaçar a

 ?? ERIC GAILLARD / REUTERS ?? Tot llegint la revista Charlie Hebdo un any després de l’atemptat
ERIC GAILLARD / REUTERS Tot llegint la revista Charlie Hebdo un any després de l’atemptat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain