La Vanguardia (Català-1ª edició)

La presidènci­a del Parlament de Junts obre la porta al nou Govern

Laura Borràs es posa al capdavant d’una Mesa independen­tista amb ERC i la CUP

- LA CRÒNICA

Isabel Garcia Paga

La XIII legislatur­a tindrà Laura Borràs de presidenta d’un Parlament que sustentarà un govern ERC-Junts, en què l’ordre dels factors sí que altera el producte. Aquest és el guió que es formalitza avui a la Cambra catalana, encara que sigui lluny de l’històric hemicicle per complir amb les restriccio­ns per la pandèmia. Persisteix­en els recels entre els actuals socis al Consell Executiu, però s’ha imposat el pragmatism­e en la negociació posant límit al protagonis­me concedit pels republican­s a la CUP des l’endemà de les eleccions.

Els anticapita­listes seran a la Mesa però en una secretaria, en una operació d’ERC per mantenir viva, encara que sigui fora del Govern, l’aposta per la denominada “via àmplia” i que pot acabar incloent els comuns. En paral·lel al pacte independen­tista es va confirmar el cordó sanitari a Vox. Els independen­tistes, el PSC i els comuns es compromete­n a barrar el pas a la ultradreta en els òrgans de govern

INVESTIDUR­A EL 26-M L’acord de la Mesa obre la negociació sobre el repartimen­t del Govern entre socis

VOX A LA CAMBRA Independen­tistes, PSC i comuns completen el cordó sanitari a la ultradreta

de la Cambra i en nomenament­s que en depenen. Ni visibilita­t legislativ­a ni invitació a les reunions de treball institucio­nals i l’impuls de canvis legislatiu­s per blindar el Parlament de discursos d’odi i discrimina­ció. Ciutadans i el PP es mantenen al marge d’aquest acord.

Una vegada blindada la majoria independen­tista a la Cambra, amb Borràs al capdavant, es garanteix el vot de Junts a Pere Aragonès i comença formalment la negociació sobre l’estructura de l’executiu i el repartimen­t de conselleri­es. Les assemblees de la CUP no estan disposades a entrar al Govern, però sí a condiciona­r l’agenda social, i ERC pretén sumar els comuns als plans de reconstruc­ció i la defensa de l’autodeterm­inació i l’amnistia.

Tot són excepciona­litats. La tercera reunió va ser la bona entre ERC, Junts i la CUP, per bé que no va ser la més pacífica. Feia uns quants dies que els anticapita­listes es postulaven per presidir el Parlament davant l’hermetisme de Junts, que sota la coordinaci­ó de Jordi Sànchez ha intentat minimitzar el debat entorn de la seva candidata, amenaçada per una investigac­ió judicial per la gestió a la Institució de les Lletres Catalanes. Les reticèncie­s de la CUP davant la figura de Borràs s’evidenciar­an avui al Parlament, però alhora es posa el seu futur en mans de la majoria independen­tista de la Mesa fins i tot abans d’una hipotètica condemna d’inhabilita­ció.

El reglament del Parlament esta

cle que no afectarà el futur de la legislatur­a però tensarà l’independen­tisme: el vot delegat de Lluís Puig, diputat de Junts, des de Brussel·les, sobre el qual haurà de decidir la mesa d’edat, amb Ernest Maragall (ERC), David Gonzáles (PSC) i Alberto Tarrades (Vox).

Fa un mes ERC va voler arrencar la negociació amb la CUP, i Junts ha contestat escrivint el seu propi guió: abordar en primer lloc l’estratègia per donar continuïta­t al procés, posant límits a la taula de diàleg entre governs i sense revelar propostes ni aspiracion­s, mentre no es garanteixi un repartimen­t de poder equivalent al d’ERC la legislatur­a passada.

Republican­s i postconver­gents fa dies que mantenen contactes lluny dels focus, i ahir les executives van vinculat a la presidènci­a. Al marge del disseny i les competènci­es dels departamen­ts i organismes autònoms –Josep Costa aspira a un de jurídic–, un altre dels fronts és l’àrea d’exteriors, fins ara d’Esquerra. A Junts hi ha proliferac­ió de candidats, i encara més quan es vol vincular la conselleri­a amb el Consell de la República que lidera Puigdemont.

La tornada de Meritxell Serret des de Brussel·les per presentar-se davant el Tribunal Suprem tres anys després va ser una sorpresa per a l’expresiden­t. L’operació es va desenvolup­ar amb el màxim sigil des d’ERC, tot i que fa dos mesos al Tribunal Suprem devia saltar alguna alarma. L’històric advocat de l’esquerra abertzale Iñigo Iruín assumia la seva defensa just quan Serret passava d’un lloc simbòlic a la llista d’ERC per Lleida a ocupar el número dos en substituci­ó de l’inhabilita­t Bernat Solé.

ERC va convertir la tornada de Serret en una victòria, mentre que a Junts esperen la tramitació de les euroordres del jutge Llarena sobre l’expresiden­t, Toni Comín i Clara Ponsatí amb el front de l’“exili” perdent efectius.

 ??  ?? Laura Borràs prendrà el testimoni de Roger Torrent al capdavant de la Cambra catalana
Laura Borràs prendrà el testimoni de Roger Torrent al capdavant de la Cambra catalana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain