La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casado veu en les eleccions de Madrid l’ocasió per delmar Vox i Cs

El líder del PP creu que Ayuso aconseguir­à arrabassar vots de les dues formacions

- CARMEN DEL RIEGO

L’aposta ha estat arriscada, però la direcció nacional del PP creu que és possible. La convocatòr­ia d’eleccions a Madrid no és només la resposta a la moció de censura que Cs va presentar a Múrcia, juntament amb el PSOE, per desbancar el popular Fernando López Miras. Va més enllà.

Feia temps que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, volia anar a les urnes; les enquestes l’acompanyen, però Pablo Casado no creia en l’operació.

Ara el president del PP la veu com una oportunita­t, la de trobar una drecera en el seu objectiu principal com a líder popular: unir el centredret­a desbancant Vox i Ciutadans. És el camí, creu ell, per arribar a ser president del Govern espanyol.

Ho va intentar abans proposant de fer llistes conjuntes de PP i Ciutadans, en el que el PP va anomenar Espanya Suma, que només han prosperat en alguns llocs, amb poc èxit, llevat de Navarra; després, amb propostes d’acord perquè els partits més petits no es presentess­in a les circumscri­pcions on tenien poques possibilit­ats d’obtenir representa­ció. Més tard va passar a intentar reduir la influència d’aquests partits, i considera que amb Ciutadans ho havia aconseguit, com demostren els resultats de les últimes convocatòr­ies electorals i el fet que el partit taronja només té deu diputats al Congrés. Però, a canvi, el descens de Cs s’ha traduït en un auge de Vox, que Casado es disposava a combatre.

En aquest panorama, Madrid és una prova de laboratori. Isabel Díaz Ayuso, ho reconeixen al PP i a fora, és una persona que té una gran acceptació entre els votants de Vox. L’única, pensen en la direcció popular, que pot recollir el vot del PP, el de Cs i el de Vox. Aquest és l’objectiu a què ara aspira Pablo Casado: unir entorn del PP els votants dels tres partits, ja que no ha aconseguit reunir les tres organitzac­ions.

Així doncs, Casado considera que les eleccions a Madrid es convertira­n “en la primera etapa de la unitat del centredret­a entorn del PP”. “Jo he intentant fer aquesta unió, durant tres anys, amb els altres partits, i no ho han volgut. Doncs ara ho farem d’una altra manera, unint els votants de centredret­a per governar amb majoria absoluta a Madrid”. Una vegada que no era possible mantenir l’estabilita­t del Govern de Madrid, va explicar Casado, el que toca és que els madrilenys es pronunciïn.

Pablo Casado va fer aquestes declaracio­ns al parc del Retiro de Madrid, després d’un acte d’homenatge a les víctimes dels atemptats de l’11-M, on van coincidir per primera vegada el president del PP i la líder de Ciutadans, que ni es van saludar. Casado ho va evitar a tota hora, ha trencat amb Ciutadans i no li perdonarà el que ha fet a Múrcia. I això que al PP encara tenen esperances que la moció de Múrcia no prosperi, que hi hagi diputats de Cs que no hi votin a favor.

Inés Arrimadas sí que va intentar l’acostament, però la salutació va ser impossible. La presidenta de Cs va explicar les raons de la moció

El dirigent popular va ignorar Arrimadas sense dissimular en un acte oficial en què van participar tots dos

de Múrcia, basada en la corrupció contra la qual es revela Casado, que ho considera una excusa. També va assegurar que va trucar al líder popular per comunicar-li que el moviment es limitava a Múrcia i que no hi hauria altres mocions ni a Madrid ni a Castella i Lleó ni a Andalusia. Però al PP matisen aquestes paraules: “Va trucar tres hores després que es fes pública la presentaci­ó de la moció”, va dir un enfadat Pablo Casado, que no està disposat a donar a Ciutadans cap oportunita­t.

Tot i això, la presidenta de Cs continuarà intentant parlar amb Pablo Casado. Pretén recuperar una relació que era molt bona i que ara està trencada. Mentrestan­t, Arrimadas ha parlat amb els presidents d’Andalusia, Juanma Moreno, i de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, per garantir-los que els diputats de Cs no donaran suport a cap moció contra ells.

 ?? RODRIGO JIMÉNEZ / EFE ?? Pablo Casado parlant amb l’alcalde de Madrid; darrere seu, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas
RODRIGO JIMÉNEZ / EFE Pablo Casado parlant amb l’alcalde de Madrid; darrere seu, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain